Gå till innehåll
Svenska Konståkningsförbundet
Svenska Konståkningsförbundet

För träning

Konståkning är en komplex idrott som ställer höga krav på fysisk förmåga och mental styrka. Det är en utpräglad tekniksport som kräver mycket övning på såväl is som på mark för att bemästra hopp, piruetter och steg.

En mycket stor del av konståkarens träningsmängd sker på is, ofta till musik varför en optimerad musikanläggning för konståkningens behov är ett mycket viktigt redskap. Konståkning är en åretruntidrott med en tävlingssäsong som löper från slutet av augusti till april. Detta innebär att behovet av träningstid på is är ca 11 månader per år för att åkarna ska hinna förbereda sig inför kommande säsong.

Fysträning/off-iceträning är en väldigt viktig del av konståkning som idrott och det bör finnas förutsättningar att bedriva denna typ av träning i anslutning till isytan, i en lokal anpassad för fysträning, en sporthall eller en uppvärmningsyta. Övriga ytor av vikt för en god träningsmiljö är omklädningsrum, förråd och föreningslokaler.

Hur ser förutsättningarna för träning ut i er ishall?

(Detta är några av de viktigaste punkterna att checka av.)

  • Är isytan 30 m x 60 m, halltemperaturen lägst 7 grader Celsius och istemperaturen -4 till -5 grader Celsius?
  • Finns det en musikanläggning med möjlighet för uppspelning från CD-skiva, dator eller mobil enhet?
  • Kan musikanläggningen manövreras från isytan vid träning?
  • Finns högtalare placerade över hela isytan för fullgod ljudåtergivning för åkaren?
  • Finns det en hoppsele/fallskydd? Hoppsele/fallskydd används på alla nivåer i alla utvecklingsstadier samt vid verksamhet för barn, ungdomar och vuxna med funktionsnedsättning.
  • Finns det speglar? Med hjälp av speglar kan utövaren kontrollera att rörelser utförs på ett korrekt sätt (jfr balett, dans mfl).
  • Finns det ytor för uppvärmning, nedjoggning och träning på golv?
    Är ytan/ytorna utrustade med mjukt golv (ej betonggolv), finns utrustning som balettstång,speglar, stänger, vikter, motionscyklar mm?
  • Finns det omklädningsrum och förråd?

Använd menyn till vänster för att läsa mer om Svenska konståkningsförbundets rekommedationer om träningsspecifika förutsättningar för konståkning i en ishall och vilka hjälpmedel som kan bidra till att optimera en god och utvecklande träningsmiljö på både is och mark.

Publicerad: 2022-12-30

Senast uppdaterad: 2022-12-30

Samarbetspartners