Gå till innehåll
Stockholms Konståkningsförbund
Stockholms Konståkningsförbund
Datorer att låna för tävling i Stockholm

Domarsystem

Vid klubbtävlingar och A-tävlingar ska domarsystem med FS Manager och domarinmatning användas. För stjärntävlingar används StarFS. För elitserietävlingar/morgondagare och interclubtävlingar används FS Manager-systemet, som hyrs av Svenska Konståkningsförbundet.

Föreningen ansvarar för utrustningen i sin helhet och ersätter det som går sönder. För att få använda distriktets domarsystem krävs genomförd utbildning i Wizard/FS Manager operatör. Föreningen har lämpligen egen utbildad Wizard/FS Manager-operatör, men kan i undantagsfall hyras in från annan förening. Inhyrd Wizard/FS Manager-operatör arvoderas enligt Svenska Konståkningsförbundets instruktioner för DVO. Utöver denna kostnad kan även extra kostnader tillkomma för hjälp med upp- och ned-montering av systemet samt hjälp med att skapa tidsschema och databas.

För klubbtävlingar ska föreningen ha en utbildad videooperatör (VO) med eller utan DVO-licens samt en dataoperatör (DO) som kan ha DVO-licens eller Lokal-DO licens. Inhyrda funktionärer arvoderas enligt Svenska Konståkningsförbundets instruktioner.

För A-tävlingar krävs två personer utbildade av Svenska Konståkningsförbundet, med DVO-licens. Inhyrda funktionärer arvoderas enligt Svenska Konståkningsförbundets instruktioner.

Domarsystemet uppgraderas och underhålls av Stockholms Konståkningsförbunds tekniska support.

Arrangerande förening har fullt ansvar för att ha rätt kunskaper inom IndTA, Wizard samt FS Manager för att skapa deltagarlistor, schema, lottade startlistor och kunskaper för att publicera dessa på anvisad plats via FTP på https://skate.webbplatsen.net Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Programvaror för tävlingar hittar ni här. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Försäkra er om att alltid använda senaste versionen.

Domarsystemet består av:

 • FS Manager-dator, som är systemets centrala enhet. I denna läggs tävlingsdatabasen upp och tävlingen drivs från denna av FS Manager-operatören. Denna dator ser också till att andra datorer i det lokala nätverket har tillgång till resultatinformation. Exv. Speaker- och Kiss&Cry-datorerna.
 • ScoreBoard-dator, publicerar uppdateringar och resultat ut på internet
 • Cutter-dator, med hjälp av denna markerar VO-operatören start och stopp på respektive element så att TS/TC samt domare kan titta på repriser.
 • Expert-dator, här matas de tekniska elementen in under åket och sköter repriser som tekniska panelen vill se. En dataoperatör (DO) sköter denna. Till denna dator är en extra skärm kopplad.
 • Speaker och Kiss&Cry datorerna är via en webbläsare uppkopplad mot FS Manager datorn som visar resultat löpande via en funktion som kallas "Announcer".
 • Sju domardatorer som poängdomarna matar in sina poäng på under tävlingsåket.
 • En gigabit switch som kopplar ihop alla datorer och kamera till ett nätverk.
 • En trådlös accesspunkt för bl.a. Speaker och Kiss&Cry-datorerna.
 • Skrivare (Brother HL-<nnnn>) som kopplas till switchen via nätverkssladd.
 • Ett interkomsystem för den tekniska panelen och FS Manager-operatören.
 • Videokamera med stativ samt en Teradek CUBE som kopplas till nätverket för distribuering av video över nätverket.
 • Nätverkskablar och elkablar.
 • Allt packat och fraktas i transportboxar och väskor.


Domarsystemet är automatiskt bokat för distriktets klubb- och A-tävlingar enligt tävlingskalendern. Dock måste tidsbokning göras för hämtning och lämning inför och efter tävling. Gör detta i god tid innan tävling. Planeringsmässigt bäst är att nästa arrangör hämtar systemet från arrangören som har tävlingen innan.

För arrangörer som är osäkra på hur systemet sätts upp rekommenderas ett besök hos en arrangör som genomför sin tävling tidigare. Det är arrangörens plikt att ha rätt kunskaper för att sätta upp och plocka ner systemet på rätt sätt.

Eftersom domarsystemet är relativt omfångsrikt och väger en del är det lämpligt att använda en kombibil och vara två personer när man lyfter i och ur bilen. Den ena transportboxen har hjul, vilket underlättar transport i ishallen.

Kontakt för tidsbokning och teknisk support:

Urban Wretling

Publicerad: 2022-10-03

Senast uppdaterad: 2023-09-16

Sponsorer

Samarbetspartners