Gå till innehåll
Svenska Konståkningsförbundet
Svenska Konståkningsförbundet

Nionde plats för Nordebäck i EM-finalen

Placeholder

Foto: Maria Jangbro

Andreas Nordebäck behöll sin plats efter kortprogrammet och slutade på nionde plats i herrarnas final i EM. Det innebär att Sverige har två platser till nästa års EM.

- Det kändes bra idag inför tävlingen men också väldigt nervöst. Jag ville så mycket mer än jag fick visa upp idag. Fick en tuff start men avslutade programmet bättre. Inte helt nöjd men jag tror att jag om några dagar kan se tillbaka på EM och vara nöjd. Det har varit en häftig upplevelse och stämningen i ishallen har varit otrolig. Ser fram emot nästa mästerskap, säger Andreas Nordebäck efter finalen.

Andreas Nordebäck gick ut som fjärde åkare i nästa sista startgruppen. Nordebäck som efter SM-segern i december valde att byta sitt friåkningsprogram inledde det nya programmet med en step out i trippel axel och fick sedan kämpa för landningarna i följande hopp. Därefter samlade sig 18-åringen och avslutade programmet starkt.

- Det nya friåkningsprogrammet passar Andreas väldigt bra och lyfter hans styrkor. Det är alltid en chansning att byta ett program mitt under säsong men ibland måste man också våga för att vinna. Trots de inledande tekniska missarna idag så höll han i programmet väl hela vägen. Det är väldigt starkt att under sitt första EM ta sig till final och att han kommer topp-10 trots missarna idag visar att det finns kapacitet att klättra ännu högre, säger Anna Burwall, sportchef.

Andreas nionde plats innebär att Sverige har två platser till EM nästa år.

- Fantastiskt roligt att vi har två platser till nästa år. Vi har flera duktiga herrar som kommer tampas om platserna!

Vann tävlingen gjorde fransmannen Adam Siao Him Fa.

Imorgon avgörs damernas final med Josefin Taljegård i startfältet. Josefin Taljegård har startnummer 13 och beräknas åka sitt program ca 14:12.

 

Så följer du EM 2023

Läs mer om de svenska åkarna i EM-truppen

 

 

    

Publicerad: 2023-01-27

Senast uppdaterad: 2023-01-27

Samarbetspartners