Gå till innehåll
Svenska Konståkningsförbundet
Svenska Konståkningsförbundet

Så följer du EM i konståkning

Placeholder

På onsdag inleds EM i Esbo, Finland. Tävlingarna sänds i Sverige via TV 10, VSV och Viaplay. Här är alla sändningstider. Vi tar också en titt på åkarna det är värt att hålla extra utkik efter förutom våra svenska åkare, Andreas Nordebäck, Josefin Taljegård samt paråkarna Greta och John Crafoord. Flera klasser ser ut att kunna bli jämna och riktigt spännande.

I Skandinavien äger Nent Group sändningsrättigheterna för Internationella Skridskounionens (ISU) Grand Prix-tävlingar och internationella mästerskap till och med säsongen 2022/2023. Kommentatorer är Katarina Hultling och Angelica Olsson.

Här är alla sändningstider

Uppdaterat 25 januari

Onsdag 25 januari12.10-14.30

Paråkning - kortprogram

V sport vinter & Viaplay

16.35-21.00

Herrar - kortprogram

V sport vinter & Viaplay

Torsdag 26 januari12.30-17.00

Damer - kortprogram

V sport vinter & Viaplay

18.20-21.00

Paråkning - friåkning

TV10 & Viaplay

Fredag 27 januari12.10-16.00

Isdans, rytmisk dans

V sport vinter & Viaplay

16.55-21.00

Herrar - friåkning

TV10 & Viaplay

Lördag 28 januari11.55-16.00

Damer - friåkning

TV10 & Viaplay

17.25-20.55

Isdans - fridans

TV10 & Viaplay

Söndag 29 januari14.30-17.00

Uppvisning

V sport 1 & Viaplay


OBS! Tiderna är preliminära och kan ändras.

Så följer du EM 2023

Läs mer om de svenska åkarna i EM-truppen

EM 2023

EM i konståkning i finska Esbo närmar sig och vi tar en titt på åkarna det är värt att hålla extra utkik efter förutom våra svenska åkare. Flera klasser ser ut att kunna bli jämna och riktigt spännande.

Herrar
Bland herrarna är det många duktiga åkare som har chansen att ta sitt första EM-guld. Italienaren och EM-tvåan från i fjol, Daniel Grassl, brukar vara den som är säkrast på kvadruppelhoppen i det här startfältet. Säsongens komet är fransmannen Adam Siao Him Fa som både förbättrat sin åkning och sin hoppstabilitet, vilket bland annat resulterat i en Grand Prix-seger under hösten. Chansen till fransk medalj är stor i herrklassen, eftersom även den mer rutinerade och artistiskt begåvade Kevin Aymoz finns med. Hans program brukar vara en upplevelse, även om hoppen inte alltid funkar.

Lettlands Deniss Vasiljevs gjorde sitt livs åk på EM i fjol och tog brons då. Ny medaljchans här. Det samma gäller Matteo Rizzo från Italien som sällan gör en dålig tävling. Med svenska ögon blir det förstås extra intressant att följa den nyblivne svenske mästaren Andreas Nordebäck, som gör sin internationella mästerskapsdebut i seniorsammanhang. Med två bra åk av Nordebäck kan en plats bland de tio främsta vara inom räckhåll för den 18-årige stortalangen

Damer
Damtävlingen har en tydlig favorit i VM-silvermedaljören Loena Hendrickx från Belgien. Hon har sett stark ut under höstens Grand Prix-serie och bjuder alltid på komplett konståkning som både publik och domare uppskattar. Georgiens Anastasia Gubanova har visat en god stabilitet på sistone och ser ut att kunna blanda sig i medaljstriden här, liksom polskan Ekaterina Kurakova. Tysklands Nicole Schott är rutinerad och har visat upp en imponerande form under året. Den unga schweiziskan Kimmy Repond har stor kapacitet och får räknas som en outsider. Josefin Taljegård representerar Sverige och har med sin karisma alla möjligheter att göra ett bättre EM-resultat än fjolårets 14:e-plats.

Par
Paråkningstävlingen ser ut att kunna bli en jämn uppgörelse, där två italienska par har toppchans. Sara Conti/Niccolo Macii tog medaljer i båda sina Grand Prix-tävlingar samt bronset i GP-finalen, före landsmännen Rebecca Ghilardi/Filippo Ambrosini. Det sistnämnda paret har dock den hittills högsta säsongsbästanoteringen.

Medaljchans har också de båda paren från Tyskland. Annika Hocke och Robert Kunkel vann tyska mästerskapen, men då var inte Alisa Efimova/Ruben Blommaert med på grund av sjukdom. Frankrikes Camille Kovalev/Pavel Kovalev kan överraska om allt skulle stämma. Och det svenska syskonparet Greta Crafoord/John Crafoord gör en spännande EM-debut efter att under hösten gjort comeback efter långdragna skadeproblem.

Isdans
Isdanstävlingen ser ut att bli en kamp mellan favoriterna Charlene Guignard/Marco Fabbri från Italien och Storbritanniens Lilah Fear/Lewis Gibson. Det italienska paret bjuder ofta på klassisk, stilfull isdans medan britternas styrka är charm och utstrålning. Här kan hemmanationen Finland ha chans på bronset om Juulia Turkkila och Matthias Versluis får till två bra åk. Främsta utmanarna är fransmännen Evgeniia Lopareva/Geoffrey Brissaud och Litauens Allison Reed/Saulius Ambrulevicius. Finländarna hoppas förstås på att publiken i Esbo lyfter dem till första isdans-pallplatsen i EM sedan Susanna Rahkamo och Petri Kokko vann i Dortmund 1995.Publicerad: 2023-01-24

Senast uppdaterad: 2023-02-08

Samarbetspartners