Gå till innehåll
Svenska Konståkningsförbundet
Svenska Konståkningsförbundet

Svenska EM-truppen på plats i Esbo

Placeholder

Imorgon inleds EM i konståkning i finska Esbo. Sverige representeras av Andreas Nordebäck, Josefin Taljegård samt paråkarna Greta och John Crafoord. För Nordebäck och syskonparet Crafoord blir EM 2023 karriärernas första seniormästerskap. Taljegård gör sin andra EM-start i Esbo.

Den svenska EM-truppen är nu på plats i finska Esbo där EM 2023 avgörs. Tävlingarna startar på onsdag med paråkningens och herrarnas kortprogram. Skatesweden når sportchef Anna Burwall mellan ett av de officiella träningspassen inför tävlingsstarten.

Hur går tankarna inför tävlingsstarten imorgon?

- Det är fantastiskt roligt att vi har en så stor EM-trupp i år med representation i tre olika discipliner. Sist vi hade det var på EM i Moskva 2018 då vi förutom åkare i herr- och damklass även hade ett isdanspar med. Det är ett starkt startfält på EM och det ska bli spännande att se hur våra åkare står sig mot Europas bästa åkare.

Hur är stämningen i truppen?

- Förväntansfull skulle jag sammanfatta den som. Det har sett bra ut på träningarna här i Esbo och de ser alla fram emot när det är dags för dem att inta EM-isen.

Bilder på åkare i EM-truppen.

Svenska EM-truppen: Från vänster Andreas Nordebäck, Greta Crafoord/John Crafoord, Josefin Taljegård. (Foto: Maria Jangbro)

Tre av fyra i EM-truppen debuterar i seniormästerskap under EM. Vad har du för förväntningar på debutanterna?

- För alla tre som nu debuterar handlar EM-starten mycket om att samla på sig värdefull erfarenhet för kommande mästerskap.

Först ut av EM-debutanterna är syskonparet Greta och John Crafoord som efter förra säsongens skadeuppehåll i höstas gjorde comeback.

- Greta och John har under hösten visat att de är tillbaka efter Gretas allvarliga knäskada. Att de tagit sig tillbaka så fort är imponerande men det är framför allt hur de kommit tillbaka som imponerar mest. De har tagit det steg för steg utan att påskynda processen och riskera bakslag. De har samtidigt hela tiden utvecklats både tekniskt och presentationsmässigt och det ska bli spännande att se hur långt det räcker här på EM.

Nyblivne svenske mästaren Andreas Nordebäck har en stark höst bakom sig med medalj på tre internationella tävlingar och en femtonde plats i världsrankingen denna säsong. EM i Esbo blir hans första seniormästerskap.

- Denna säsong tog Andreas klivet upp till senior och han har under hösten visat att han vill vara med och fajtas om de högre placeringarna även internationellt, och att han har kapaciteten att göra just det. Han har tagit stora kliv i sin utveckling framför allt när det gäller presentationsbiten. På EM handlar det om att sätta de tekniska elementen för att säkra en finalplats bland de 24 bästa åkarna efter kortprogrammet. Om allt sitter är en plats topp-10 inom räckhåll!

Sist ut på EM-isen av de svenska åkarna är Josefin Taljegård som fick sitt internationella genombrott när hon gjorde mästerskapsdebut under VM 2021 i Stockholm och kom på 15:e plats.

Josefin gör sin andra EM-start i Esbo. Hur ser du på hennes chanser?

- Josefin har lite mer rutin än de andra i truppen och kliver in i mästerskapet med flera starter i ett seniormästerskap. Hon har sedan debuten 2021 blivit en publikfavorit mycket tack vare hennes stora styrkor som är presentation och uttryck. Sätter hon sina tekniska element kan hon definitivt förbättra 14:e platsen från föregående säsongs EM. Det ska bli roligt att se henne på isen i Esbo.


Hålltider EM 2023 för de svenska deltagarna (lokal tid)


Onsdag 25 januari
13:15 Paråkning kortprogram (Greta Crafoord/John Crafoord)
17:40 Herrar kortprogram (Andreas Nordebäck)

Torsdag 26 januari
13:35 Damer kortprogram (Josefin Taljegård)
19:25 Final - Par friåkning (Greta Crafoord/John Crafoord)

Fredag 27 januari
18:00 Final - Herrar friåkning (Andreas Nordebäck)

Lördag 28 januari
13:00 Final – Damer friåkning (Josefin Taljegård)

Så följer du EM 2023

Läs mer om de svenska åkarna i EM-truppenPublicerad: 2023-01-24

Senast uppdaterad: 2023-01-25

Samarbetspartners