Gå till innehåll
Stockholms Konståkningsförbund
Stockholms Konståkningsförbund

Så vill politiska partier satsa på idrott

Besked från de politiska partierna i Stockholm om hur man vill satsa på idrott!

  • Enighet mellan alla partier i Stockholm om idrottens stora värde för samhället, såsom integration och folkhälsa, vilket motiverar att utökade satsningar behövs.

  • Brett stöd för att investeringar i idrottsanläggningar på minst 4 miljarder under kommande 4 år. Ytterligare 2 miljarder behövs utöver detta för att genomföra den strategi för idrottsinvesteringar som kommunstyrelsen beslutade i juni.

  • Ett program för mer framgångsrik elitidrott behövs i huvudstaden.

  • Stöd för att idrottsanläggningar måste tas med tidigare i stadens planarbete.

Det drar ihop sig inför valet den 11 september. Idrotten strävar efter att komma högre upp på politikens agenda och vill få svar på vart de står i idrottsfrågorna, och då främst den akuta anläggningsbristen som råder i Stockholm. Engagemanget finns när frågan ställs till politikerna, men idrottens lyser med sin frånvaro i valprogrammen. Nio idrotter i Stockholm har under de senaste åren samverkat för att hitta gemensamma prioriteringar och ett gemensamt budskap till politiken. Arbetet har nått framgångar och det upplevs som att idrotten blir mer lyssnad på nu än inför tidigare val. Gruppen har också bjudit in samtliga partier till samtal och redovisar här partiernas svar på de frågor som har ställts.

Sedan förra valet har antalet motioner som innehåller ordet idrott halverats i förhållande till motioner med ordet kultur, det är siffror som SVT Sport har hämtat från riksdagens hemsida och berättar om i ett inslag på svt.se den 4 september 2022 Länk till annan webbplats., bara 7 dagar före valet.

Den 30 augusti arrangerade RF-SISU Stockholm en debatt på Eriksdalsbadet, där Moderaterna, Liberalerna, Centerpartiet, Kristdemokraterna, Socialdemokraterna, Miljöpartiet samt Vänstern deltog och svarade på frågor från idrotten som var representerade på plats. Eventet, med syftet att just lyfta idrottsfrågorna inför valet, livesändes och debatten kunde följas via RF-SISU:s facebooksida.

Under debatten var politikerna rörande överens om att idrotten är viktig och att idrotten skapar samhällsnytta. Samtliga partier fick även möjlighet att presentera sin syn på hur de vill säkra tillgången på anläggningar och andra idrottsmiljöer, och hur de kan stödja idrottsföreningar att verka och utvecklas.

På lite mer direkta frågeställningar från idrotten och parasporten, om hur de olika partierna ämnar omvandla det idrottspolitiska program som togs fram i juni, till att bli verklighet, så fanns det till viss del enighet men också en del olikheter i vad man vill prioritera och genomföra inom varje parti. Det utlovades olika vallöften under kvällen, som till exempel en extra miljard, en evenemangarena, fler idrottsytor och en närmare dialog där idrotten inkluderas tidigare i planeringen av idrottsytor. Nu återstår att se vad som blir verklighet efter den 11 september.

De samtal som de samverkande nio idrotterna har bjudit in samtliga partier till har varit givande och vi vill tacka Moderaterna, Socialdemokraterna, Centerpartiet, Liberalerna, Kristdemokraterna, Miljöpartiet och Vänstern som har tagit sig tid att träffa och lyssna på idrotten mitt i valspurten. Vallöftena från debatten överensstämde väl med vad som även sades under samtalen med varje parti.

Idrottens möten med partierna, har följts upp med frågor inom fem områden, som idrotten själva anser är viktiga för föreningsidrottens framtid och för att upprätthålla ett förtroende för de olika partierna. Alla partier har fått samma frågor och hur de svarat kan ni se i det samlade dokumentet här

Frågor med svar från partierna Pdf, 312.9 kB.

Idrotten ser fram emot val, så att första spadtaget på nästa anläggning kan sätta fart!

Publicerad: 2022-09-24

Senast uppdaterad: 2022-10-04

Samarbetspartners

Sponsorer