Gå till innehåll
Svenska Konståkningsförbundet
Svenska Konståkningsförbundet

Milstolpar, trygga idrottsmiljöer, utveckling och extra förbundsmöte
– en uppdatering från förbundsstyrelsen

Placeholder

Merparten av säsongen 2023/2024 ligger bakom oss, en säsong fylld av utveckling, milstolpar och utmaningar. Förbundsstyrelsen blickar nu framåt mot upploppet för denna säsong – en vår som kommer att forma svensk konståknings framtid på många sätt.

Efter vårt senaste förbundsstyrelsemöte under Nordiska Mästerskapen, där våra svenska åkare visade upp fantastiska framgångar på en välarrangerad tävling av Borås Konståkningsklubb, och efter att flera av oss i förbundsstyrelsen har besökt SM i synkroniserad konståkning i en lika välarrangerad tävling av Kungsbacka Konståkningsklubb med fantastiskt fina prestationer av våra synkrolag, vill vi rikta ett stort tack till arrangerande klubbar. Stort tack också till Norrköpings KK som arrangerade SM i singel/par/isdans i december på bästa sätt. Vi kan konstatera att vi nu har merparten av säsongen 2023/2024 bakom oss, en säsong fylld av utveckling, milstolpar och utmaningar. Vi blickar nu framåt mot upploppet för denna säsong – en vår som kommer att forma svensk konståknings framtid på många sätt.

I vår når vi en historisk milstolpe när vi för första gången någonsin har svenskt deltagande i samtliga discipliner på världsmästerskapen - dam, herr, paråkning, isdans och synkro. Det är också första gången sedan 1982 som Sverige har ett isdanspar med på VM. Våra åkare, tränare och tekniska funktionärer som representerar Sverige i dessa mästerskap är viktiga förebilder. Vi kommer att följa tävlingarna med spänning!

Hur ska vi tävla i framtiden?

Under våren tar vi nya steg mot en ny syn på träning och tävling i linje med vår strategi och vision om "Alla på is hela livet". Vi har haft flera forum och workshops under januari och februari om hur vi kommer att kunna tävla i framtiden. Ett stort tack till alla tränare, föreningar, tekniska funktionärer, distrikt och kommittéer som har deltagit i dessa diskussioner. Era perspektiv är avgörande för vårt fortsatta arbete med att forma svensk konståkning. Dialogarbetet fortsätter nu i olika former och ändringar i det befintliga tävlingssystemet kommer inte att genomföras innan dialogarbetet har avslutats. Målet är att ett nytt tävlingssystem ska lyfta svensk konståkning, vara väl anpassat till Riksidrottsförbundets och Svenska Konståkningsförbundets dokument rörande svensk idrott och vårt internationella förbunds, Internationella Skridskosunionens (ISU) regelverk, underlätta för våra tävlingsarrangörer att genomföra tävlingar och vara väl förankrat bland våra medlemmar.

Fortsatt arbete för Trygga idrottsmiljöer

Vår främsta prioritet är att säkerställa trygga idrottsmiljöer inom konståkningen, särskilt för våra barn och ungdomar. Det är av stor vikt att alla våra medlemmar är trygga. Vi fortsätter därför att förstärka vårt arbete för att skapa en verksamhet där alla kan utöva sin passion för konståkning i en trygg idrottsmiljö. Svensk konståkning har nolltolerans mot alla former av kränkningar och följer Barnkonventionen. Om något avviker från detta är det vårt gemensamma ansvar inom svensk konståkning att agera. Förbundet har tydliga processer för hur arbetet ska gå till beroende på typen av ärende, något som också har presenterats under våra forum i januari och februari. Svensk konståkning följer dessa processer.

Extra förbundsmöte, lördagen den 13 april

Lördagen den 13 april med start kl. 12.00 kommer ett extra förbundsmöte att hållas på Clarion hotell, Arlanda. Det extra förbundsmötet har begärts av en grupp medlemmar som representerar minst 10 procent av de röstberättigade medlemmarna. Den demokratiska processen inom förbundet är viktig och som medlem har du rätt att begära ett extrainsatt förbundsmöte om minst 10% av rösterna ställer sig bakom begäran. Möjligheten finns för att medlemmar ska kunna lyfta frågor som de anser inte kan vänta tills ordinarie förbundsmöte hålls. Eftersom det är önskvärt att möjliggöra även digitalt deltagande återkommer förbundet så snart som möjligt med besked om det extra förbundsmötet kan hållas i hybridform, dvs. genom både fysiskt och digitalt deltagande. Arbetet pågår nu med att förbereda det extra förbundsmötet och besvara inkomna motioner.

I slutet av en säsong blickar vi givetvis också mot kommande säsong. Traditionsenligt inleds säsongen med landslagsläger och utbildningshelg. I september väntar Convention och Förbundsmöte 2024. Vi ser även fram emot kommande tävlingssäsong då Sverige återigen står som värd för ett internationellt mästerskap, Junior-VM i synkroniserad konståkning som arrangeras i Göteborg 7-8 mars 2025.

Tack för ert förtroende, engagemang och stöd för svensk konståkning!

Med konståkningshälsningar,

Förbundsstyrelsen

 

 

 

 

Publicerad: 2024-02-29

Senast uppdaterad: 2024-02-29

Samarbetspartners