Gå till innehåll
Svenska Konståkningsförbundet
Svenska Konståkningsförbundet

Nordebäck och Folkesson klara för EM-final!

Placeholder

Andreas Nordebäck tog sig till andra raka EM-finalen ikväll när herrarnas kortprogram avgjordes. Nordebäck noterade nytt säsongsbästa på 77,62 och ligger på åttonde plats inför finalen. Till final gick även EM-debuterande Gabriel Folkesson som med poängen 70,71 ligger på 17:e plats. Greta och John Crafoord blev 17:e bästa par i kortprogrammet och hamnade precis utanför paråkningens final.

Den nyblivne svenska mästaren Gabriel Folkesson stod för en lyckad EM-debut ikväll när herrarnas kortprogram avgjordes i Kaunas, Litauen. Totalpoängen 70,71 räckte till en 17:e plats och biljett till fredagens EM-final.

- Det var roligt idag. Det är länge sedan att jag var på ett internationellt mästerskap och detta är mitt första seniormästerskap. Väldigt kul att vara tillbaka i dessa sammanhang igen. Jag fick kämpa mig genom programmet idag men känner mig nöjd och givetvis glad över att vara i final, säger Gabriel efter kortprogrammet.

Med startnummer 23 klev Andreas Nordebäck ut på isen med siktet inställt på sin andra raka EM-final. Nordebäck som var nästintill felfri sånär som på en stepout från trippel flip noterade nytt säsongsbästa på 77,62 och ligger på åttonde plats inför finalen.

- Det kändes bra på isen idag. Det är ett tag sen jag tävlade nu men jag är väl förberedd och försökte helt enkelt lita på att jag var redo. Grämer mig lite över missen på flip men på det stora hela är jag jättenöjd. Det känns skönt att jag är tillbaka och kan prestera på topp igen, summerar Andreas Nordebäck sin insats.

- Väldigt roligt att vi har två herrar med till EM-finalen. Nu är det bara och ladda om inför friåkningen, säger Anna Burwall, Svenska Konståkningsförbundets sportchef.

Herrarnas final avgörs på fredag med start kl 17:00. Gabriel Folkesson har startnummer 8 och Andreas Nordebäck 18.

Idag avgjordes även kortprogrammet för paråkningen där 16 par gick vidare till final. Syskonparet Greta och John Crafoord lyckades inte fullt ut och hamnade precis utanför finalen.

- Det var lite för mycket små missar i tekniken idag som drog ner den tekniska poängen för Greta och John. Det har man tyvärr inte råd med i det tuffa startfältet. De höll ihop programmet hela vägen trots missarna.

I morgon är det dags för Josefin Taljegård att kliva in i EM-tävlingarna. Damernas kortprogram börjar kl 12:15 och med startnummer 24 ser vi Taljegård på isen ca 15:45.

 

Hålltider EM 2024 för de svenska deltagarna (lokal tid)

Torsdag 11 januari
13:15 Damer kortprogram (Josefin Taljegård)

Fredag 12 januari
12:00 Isdans rytmisk dans (Milla Ruud Reitan/Nikolaj Majorov)
18:00 Herrar friåkning – final (Gabriel Folkesson och Andreas Nordebäck)

Lördag 13 januari
13:00 Damer friåkning – final
18:30 Isdans fridans – final

Söndag 14 januari
15:30 Gala

Så följer du EM 2024

Läs mer om de svenska åkarna i EM-truppen

 

 

Publicerad: 2024-01-10

Senast uppdaterad: 2024-01-11

Samarbetspartners