Gå till innehåll
Svenska Konståkningsförbundet
Svenska Konståkningsförbundet

I dag startar EM 2024

Placeholder

I dag startar EM i konståkning i Kaunas, Litauen. Sverige representeras av Josefin Taljegård, Andreas Nordebäck och Gabriel Folkesson samt paråkarna Greta Crafoord/John Crafoord och isdansarna Milla Ruud Reitan/Nikolaj Majorov.

För Gabriel Folkesson blir EM 2024 karriärens första internationella seniormästerskap. I Kaunas gör även isdansparet Milla Ruud Reitan och Nikolaj Majorov sin första EM-start tillsammans. Andreas Nordebäck och paråkarna Greta och John Crafoord gör karriärens andra EM-start och Josefin Taljegård sin tredje.

Tävlingarna startar på idag (onsdag) med paråkningens och herrarnas kortprogram. Skatesweden når sportchef Anna Burwall mellan ett av de officiella träningspassen inför tävlingsstarten.

Hur går tankarna inför tävlingsstarten i dag?

- I Kaunas har vi för första gången representation i samtliga tävlingsklasser vilket är väldigt roligt och en historisk milstolpe som visar att svensk konståkning har en stark utvecklingskurva. Det är ett väldigt starkt startfält på EM och det ska bli spännande att se hur våra åkare står sig mot Europas bästa åkare.

Hur är stämningen i truppen?

- Det är en väldigt positiv och förväntansfull stämning.

Först ut av de svenska åkarna är syskonparet Greta och John Crafoord som inlett säsongen stabilt.

- Greta och John har under hösten höjt sin tekniska nivå och de har dessutom höjt sin lägstanivå rejält och visat jämnare tävlingsform än tidigare. Det ska bli spännande att se hur långt det räcker här i Kaunas.

Näst på tur är de svenska herrarna där kortprogrammet avgörs under onsdagskvällen. De 24 bästa i kortprogrammet går till final. Nyblivne svenske mästaren Gabriel Folkesson debuterar i Kaunas medan Andreas Nordebäck gör karriärens andra EM-start.

- Om Gabriel sätter sina tekniska svårigheter kan han vara med och fajtas om högre placeringar. Det är tuff konkurrens på herrsidan och man får inte glömma att detta är Gabriels första seniormästerskap. Andreas är tillbaka efter den skada som besvärat honom under hösten och är nu laddad för att återigen kunna tävla på den internationella arenan. Förra året kom han på nionde plats och sätter han sina tekniska element kan en topp 10- placering vara inom räckhåll även i år.

Damerna med Josefin Taljegård i startfältet kliver in i EM-tävlingarna under torsdagen.

- Josefin har en av sina starkaste säsongstarter i ryggen när hon kliver in i dessa mästerskap. Det tillsammans med den rutin hon nu har kan räcka långt, men även här gäller det att sätta de tekniska elementen då konkurrensen är tuff.

Sist ut i den svenska truppen att kliva in i tävlingarna är isdansparet Milla Ruud Reitan och Nikolaj Majorov som gjort en imponerande första säsong tillsammans.

- Det ska bli väldigt spännande att se Milla och Nikolaj på mästerskapsisen. De har inte ens åkt ett år tillsammans men har redan tagit världsrankingpoäng och kvalificerat sig till EM. De har framtiden för sig men kan redan nu skrälla i resultatlistan om de får till båda danserna på den nivån de har kapacitet för. Framförallt handlar det om att samla på sig erfarenhet för framtiden.


Hålltider EM 2024 för de svenska deltagarna (lokal tid)


Onsdag 10 januari
13:00 Paråkning kortprogram (Greta Crafoord/John Crafoord)
17:15 Herrar kortprogram (Andreas Nordebäck och Gabriel Folkesson)

Torsdag 11 januari
13:15 Damer kortprogram (Josefin Taljegård)
19:00 Paråkning friåkning - final

Fredag 12 januari
12:00 Isdans rytmisk dans (Milla Ruud Reitan/Nikolaj Majorov)
18:00 Herrar friåkning – final

Lördag 13 januari
13:00 Damer friåkning – final
18:30 Isdans fridans – final

Söndag 14 januari
15:30 Gala

Så följer du EM 2024

Läs mer om de svenska åkarna i EM-truppen

 

 

 

Publicerad: 2024-01-10

Senast uppdaterad: 2024-01-10

Samarbetspartners