Gå till innehåll
Svenska Konståkningsförbundet
Svenska Konståkningsförbundet

SM-guld till Josefin Taljegård, Gabriel Folkesson och Milla Ruud Reitan/Nikolaj Majorov

Placeholder

Foto: Maria Jangbro

Gårdagens SM-finaler bjöd på spännande kamp om mästerskapsmedaljerna. Josefin Taljegård tog hem guldet i damklassen. I herrklassen kunde Gabriel Folkesson säkra karriärens första SM-guld. SM-debuterande Milla Ruud Reitan och Nikolaj Majorov blev svenska mästare i isdans.

- Jättekul att vinna SM-guldet och att få åka här inför den svenska publiken. Det är alltid lite extra nervöst på hemmaplan, men jag vände det till min fördel och var väldigt bestämd på att klara mina grejer, säger Josefin Taljegård.

Den nykorade svenska mästarinnan Josefin Taljegård (Västra Frölunda KK) gick ut sist i damernas final efter att ha varit i ledning efter fredagens kortprogram. Taljegård var säkerheten själv och levererade en fullträff till friåkning med fem trippelhopp och högsta nivåer i samtliga piruetter och steg. Silvret gick till Julia Brovall (Tibro KK) och bronset till Nina Fredriksson (Föreningen Solna Konståkning).

I herrklassen försvarade Gabriel Folkesson (Trelleborgs KK) ledningen från kortprogrammet och tog därmed hem karriärens första SM-guld. Silvret gick till Casper Johansson (Tibro KK) följd av Jonathan Egyptson (Trelleborgs KK).

- Jag fick en lite tuff start idag, men gav aldrig upp och bit för bit växte jag in i programmet och slutförde det riktigt bra, säger Gabriel Folkesson.

I isdansen tog Milla Ruud Reitan och Nikolaj Majorov (Norrköpings KK) hem guldet före Emma Kivioja och Erik Pellnor (Mörrums KK). Nikolaj Majorov, som tidigare varit en av Sveriges bästa åkare på herrsidan inom singel, valde att under våren 2023 inleda en satsning på isdans tillsammans med norskfödda Milla Ruud Reitan. På kort tid har de etablerat sig som ett lovande isdanspar och under sin debutsäsong tagit plats i landslaget och även uppnått kvalpoängen för deltagande i kommande VM.

När SM-finalen i isdans avgjordes i Norrköping under lördagen kunde Reitan/Majorov med totalpoängen 156,48 säkra karriärens första SM-guld.

- Väldigt kul att åka SM på hemmaplan! Även om jag tävlat SM många gånger tidigare var detta första gången som jag och Milla tävlade i ett nationellt mästerskap tillsammans. Vi njöt av att vara på isen och känna publikens stöd, säger Nikolaj Majorov.

Silvret gick till Emma Kivioja och Erik Pellnor från Mörrums KK på 131,92 poäng. Även Kivioja/Pellnor inledde en gemensam satsning på isdans våren 2023 och har under sin debutsäsong imponerat genom att ta plats i landslaget och uppnå kvalpoäng för deltagande vid EM.

 

Här hittar du hela resultatlistan. Länk till annan webbplats.

 

Publicerad: 2023-12-17

Senast uppdaterad: 2023-12-19

Samarbetspartners