Gå till innehåll
Svenska Konståkningsförbundet
Svenska Konståkningsförbundet

Helena Rosén Andersson: Stolthet och förväntan!

Placeholder

Foto: Henrik MontgomeryTT

Svenska Konståkningsförbundets ordförande Helena Rosén Andersson skriver om idrottsliga prestationer, inspirerande handlingar och en historisk säsong. Men också om förväntan inför de möjligheter och utmaningar som väntar när svensk konståkning tar nya steg framåt med visionen Alla på is - hela livet som kompass.

När jag ser tillbaka på vår konståkningsresa, känner jag en enorm stolthet över svensk konståkning och vår inriktning. Det är en stolthet som sträcker sig från våra imponerande idrottsliga prestationer till den ständiga utvecklingen på alla nivåer av vår idrott. Vi tar hela tiden nya steg framåt och alltid med vår vision i åtanke - "Alla på is - Hela livet." Utvecklingsmodellen som ska vägleda oss i detta arbete är inte längre enbart en teori utan är på väg att bli verklighet. Vi har lagt grunden för den och vi ska nu gemensamt omsätta den i praktiken. Det är en spännande tid för svensk konståkning, och jag ser verkligen fram emot de möjligheter och utmaningar som väntar oss.

En annan viktig aspekt av vår framtida utveckling är revideringen av vår strategi, vilken vi i förbundsstyrelsen har börjat diskutera inför kommande förbundsmöte 2024. Framtidens konståkning bör liksom svensk idrott i stort hämta inspiration från samhällets utveckling och erbjuda fler möjligheter att bli en del av idrottens gemenskap. Vi behöver sänka trösklarna och göra det möjligt för alla att delta på olika sätt.

Jag ser anledning att markera att den senast tidens turbulens i Rysslandsfrågan inte påverkar svensk konståknings hållning Länk till annan webbplats.. Vi står givetvis fortsatt bakom den ståndpunkt som svensk idrott sedan länge har gällande aktiva från Ryssland och Belarus.

Nyligen hade vi styrelsemöte i samband med synkrons Uppstartsläger i Kungsbacka Länk till annan webbplats.. Flera i styrelsen hade då möjlighet att se lagen på isen. Jag ser verkligen fram emot att följa alla lagen när synkrons tävlingssäsong snart startar upp!

Sportsligt är svensk konståkning starkare än någonsin i modern tid! Vi har inte bara aktiva i samtliga fyra discipliner (singel, par, isdans och synkro) i Sverige utan även i vårt landslag, Team Sweden. Det är en historisk prestation och en tydlig indikation på vårt gemensamma arbete för att göra vår idrott mer inkluderande och tillgänglig för alla. Vi går faktiskt en historisk säsong till mötes där vi i nuläget har kvalificerat deltagare till alla tävlingsklasser under EM (herrar, damer, par och isdans). Milla Ruud Reitan och Nikolaj Majorov, ett av våra två isdanspar på seniornivå, har dessutom tagit den tekniska kvalpoängen för deltagande vid VM Länk till annan webbplats.. Om de blir uttagna att representera Sverige är det första gången sedan 1982 som Sverige har ett isdanspar med på VM! Det är alltså möjligt att Sverige denna säsong deltar i VM i samtliga discipliner och tävlingsklasser – herrar, damer, par isdans och synkro. För närvarande är det endast i damklassen vi ännu inte har tagit fastställd kvalpoäng men det är många tävlingar och chanser att ta även denna poäng. Jag håller tummarna! Sportsliga framgångar, deltagande vid stora mästerskap och framför allt förebilder på hemmaplan väcker drömmar och inspirerar oss alla!

Sist men inte minst, vill jag dela en inspirerande händelse som nyligen ägde rum. Oliver Praetorius, en av våra landslagsaktiva, visade ett enastående sportmanship och fair play genom att låna ut sina skridskor till en medtävlande, dvs. en tävlingskonkurrent, vars egna skridskor försvann strax före tävlingen. En osjälvisk gest som möjliggjorde för den medtävlande att genomföra tävlingen. Detta visar att våra värderingar, här i form av fair play, är djupt rotade inom svensk konståkning. Händelsen tjänar också som en påminnelse om de positiva värden som idrotten kan förmedla och hur den har kraften att skapa vänskap och solidaritet över nationsgränserna.

Sammanfattningsvis, står vi inför spännande tider och många utmaningar. Genom att fortsätta arbeta tillsammans kan svensk konståkning fortsätta vara en kraft för förändring och en plattform för gemenskap. Jag är övertygad om att vår idrott kommer att fortsätta inspirera och förena människor i alla åldrar. Tillsammans kommer vi att skapa en ljus framtid för svensk konståkning!

/Helena Rosén Andersson
Förbundsordförande, Svenska Konståkningsförbundet


I fokus för Förbundsstyrelsen just nu

  1. Inhämtning av synpunkter på nytt tävlingssystem
    Innan beslut fattas om större förändringar inom svensk konståkning behöver förankringsprocesser inledas. Beroende av förändring kommer processerna att variera vad gäller form och med vilka målgrupper som dialoger sker. Nu inleds en process i syfte att samla in synpunkter om ett nytt tävlingssystem. Kommittéer, distrikt och andra grupperingar kommer att kontaktas för att lämna synpunkter. Tävlingssystemet ska utgå från vår utvecklingsmodell och vara flexibelt med långsiktig utveckling och hållbarhet i fokus. Vi ser fram emot era idéer och insikter!
  2. Strategiutveckling för svensk konståkning efter 2026
    Arbetet med strategiutveckling för perioden efter 2026 ska påbörjas. Detta arbete kommer att vara viktigt för att stärka vår idrott och sätta upp framtida mål.
  3. Förstärkning av kansliets kapacitet inom projekt, sport och tävling
    För att i högre grad kunna möta den sportsliga utvecklingen ser vi nu över möjligheten att fortsätta förstärka vårt kanslis kapacitet inom projekt, sport och tävling.

Publicerad: 2023-10-31

Senast uppdaterad: 2023-10-31

Samarbetspartners