Gå till innehåll
Svenska Konståkningsförbundet
Svenska Konståkningsförbundet

Vila i frid, Alexandra "Sassa" Gola

Placeholder

Det är med sorg vi nåtts av beskedet att Alexandra ”Sassa” Gola lämnat oss. Vi minns Sassas passion och dedikation för svensk konståkning med glädje och värme.

Alexandra "Sassa" Gola hade en lång och framstående karriär inom konståkningen som både aktiv och som tränare. Hon föddes i f.d. Tjeckoslovakien men tvingades fly hemlandet 1961.

Hon startade sin tränarkarriär i Sverige i Malmö i slutet av 60-talet och från 1975 fortsatte hon sin tränargärning framför allt med utgångspunkt från Tibro och Skövde. Sassa delade sin kunskap och kärlek till sporten genom att även resa runt i Sverige och träna konståkare i flera olika föreningar och hon har under sin tränarkarriär inspirerat många svenska konståkare. En av hennes största meriter som tränare var tillsammans med fyrfaldige svenske mästaren Peter Johansson som 1989 tog en 8:e plats på EM i Birmingham.

Alexandra Sassa Gola var inte en mentor och inspiration bara för aktiva konståkare, utan även för blivande tränare inom sporten. Hennes kunskap och passion för konståkning smittade av sig på många, och flera generationer av duktiga tränare har gått i hennes fotspår och verkat i hennes anda. Bland alla de tränare som hon inspirerade finns till exempel namn som Kristina Helgesson, Regina Jensen och Peter Johansson. Sassa fortsatte att inspirera och forma generationer av konståkare ända tills hon tog ett välförtjänt avsked från tränarkarriären vid 80 års ålder. Hon drog sig tillbaka och levde ett stillsamt liv i Skövde.

Alexandra Sassa Gola somnade in den 13 februari 2023 i Skövde, men hennes minne och hennes bidrag till vår idrott kommer alltid att leva vidare.

Svensk konståkning minns Sassa med värme och tacksamhet,

/ Svenska Konståkningsförbundet

 

 

 

 

21 oktober hålls en minnesfest i Skövde för att hedra Sassas minne. För mer information kontakta en av Sassas adepter Niclas Karlsson på niclas@blomhuset.se

 

 

Publicerad: 2023-10-19

Senast uppdaterad: 2023-10-19

Samarbetspartners