Gå till innehåll
Svenska Konståkningsförbundet
Svenska Konståkningsförbundet

Oliver Praetorius visar sportmanship och fair play genom att låna ut sina skridskor under tävling

Placeholder

Att idrott kan skapa starka band mellan idrottare, oavsett deras nationella tillhörighet är välkänt. I helgens tävling i Dundee, Storbritannien, fick vi se ytterligare ett bevis då landslagsåkaren Oliver Praetorius lånade ut sina skridskor till Donovan Carillo, Mexiko, vars bagage med skridskorna i försvunnit under resan till tävlingen.

Oliver Praetorius uppvisade sportmanship och fair play när den internationella tävlingen Tayside Trophy avgjordes i Dundee, Storbritannien, i helgen. Mexikos Donovan Carillo kom till tävlingen utan sina skridskor då de försvunnit i bagagehanteringen under resan till Dundee. Praetorius erbjöd då Carillo att låna sina skridskor så att han kunde genomföra tävlingen.

- Jag stötte på Donovan efter min träning på fredagskvällen och såg att han provade en massa olika skridskor och såg stressad ut. Nyfiken som jag är så frågade vad som hade hänt och han berättade hur hans bagage med skridskorna i inte kommit med flyget från Heathrow. I handen så hade jag själv mina egna skridskor och utan att egentligen ens tänka så frågade jag honom om hans skostorlek och om han ville testa mina skridskor, berättar Oliver Praetorius när skatesweden når honom efter tävlingen.

Efter att ha testat skridskorna på träning fick Donovan erbjudande från Oliver att låna skridskorna även under tävlingen om bagaget inte skulle hinna fram i tid till tävlingsstarten på lördagen.

- Donovan och jag hade aldrig träffats innan den här tävlingen men det enda jag kunde tänka på var hur jag hade känt om det här hade hänt mig. Det var självklart för mig att låna ut skridskorna så att han skulle kunna genomföra tävlingen. Skridskorna hann inte fram så efter både kortprogrammet och friåkningen sprang jag iväg till honom med mina skridskor.

Helgens händelser och Olivers utlåning av sina skridskor har uppmärksammats på många håll i den internationella konståkningsvärlden och Praetorius har lovordats för sin gest av fair play.

- Responsen jag fått har varit otrolig. Både på plats i Dundee men också i sociala medier. Det är viktigt att man trots att man är konkurrenter kan hjälpas åt och finnas där om någon verkligen behöver hjälp. Jag är jätteglad att jag kunde hjälpa honom!

- Det är en väldigt fin och osjälvisk gest av Oliver att låna ut sina skridskor. Han visar att han står upp för svensk konståknings värdegrund och fair play. Dessutom blir helgens händelse en fin påminnelse om de positiva värden som idrotten kan förmedla och att idrotten har kraft att skapa vänskap och solidaritet över nationsgränserna, säger Anna Burwall, sportchef, Svenska Konståkningsförbundet.

 

 

Publicerad: 2023-10-17

Senast uppdaterad: 2023-10-16

Samarbetspartners