Gå till innehåll
Svenska Konståkningsförbundet
Svenska Konståkningsförbundet

Världens bästa synkrolag tävlar i Sverige

Placeholder

Det svenska landslaget i synkro Team Inspire möter världens bästa lag när Leon Lurje Trophy avgörs 27-29 januari. (Foto: Nikolaj Majorov)

Sveriges synkrolag får chansen att mäta sig mot världens bästa, när Leon Lurje Trophy äger rum i Göteborg 27-29 januari. Tävlingen har blivit en av disciplinens största utanför mästerskapen, med en imponerande deltagarlista.

Samtliga lag som tog VM-medalj 2022 kommer vara på plats i Frölundaborg. Det handlar om världsmästarna Les Suprêmes från Kanada, samt de finska silver- respektive bronslagen Marigold Ice Unity och Helsinki Rockettes.

- Det är fantastiskt roligt att vi återigen genomför Leon Lurje efter att vi på grund av pandemin fått ställa in tävlingen under ett par år. Väldigt roligt att vi också får se synkro på världsnivå i Sverige igen, säger Anna Burwall, sportchef i Svenska Konståkningsförbundet.

Sverige representeras av Team Inspire från Landvetter KK.

- Förra året debuterade Inspire på VM och i år har laget visat på en fortsatt stark utveckling. Jag ser fram emot att se hur de står sig i år mot världseliten.

I juniortävlingen finns juniorvärldsmästarna Fintastic på plats, men också två duktiga lag från den svenska västkusten. Det handlar om Team Seaside (Tjörns KK) och Team Spirit (Mölndals och Kungsbacka KK).

Sammanlagt deltar 19 lag i senior- och juniorklasserna vid Leon Lurje Trophy 2023, varav åtta i senior och elva i junior.

I år ingår Leon Lurje Trophy i det internationella skridskoförbundet ISU:s Challengerserie, där lagen kan ta poäng till världsrankingen och mäta sig mot varandra före VM i april.

Tävlingen har funnits sedan 2007 och instiftades i eldsjälen Leon Lurjes minne. Lurje var en konståkningsälskare som kom till Sverige från Polen som 13-åring. Han tränade isdans som ung, men upptäckte därefter den synkroniserade konståkningen, där han blev domare på den absolut högsta nivån. Alla som träffade Leon Lurje kunde vittna om hans vänlighet och hans genuina passion för att utveckla synkrodisciplinen.

 

Följ Leon Lurje Trophy

 

Publicerad: 2023-01-26

Senast uppdaterad: 2023-01-24

Samarbetspartners