Gå till innehåll
Svenska Konståkningsförbundet
Svenska Konståkningsförbundet

Kvaltävling 2 avgörs i Uppsala

Placeholder

I helgen är det dags för kvaltävling 2 i synkroniserad konståkning. Tävlingen avgörs i Gränby Ishallar i Uppsala med Nacka TK och Uppsala SK som arrangerande föreningar.

Varje säsong genomförs två kvalificeringstävlingar, så kallade kvaltävlingar, i synkroniserad konståkning. Nationellt fungerar de som kval till SM och de kan också vara en del i uttagningarna till internationella tävlingar och mästerskap. I helgen går säsongens andra kvaltävling av stapeln i Uppsala med nio startande lag, ett seniorlag, tre juniorlag och fem ungdomslag. I samband med helgens kvaltävling arrangeras även en klubbtävling för synkro.


Följ tävlingarna i Uppsala!

 

Fakta Synkro

Synkroniserad konståkning (fd teamåkning) är konståkningens lagsport. Ett tävlande lag består av 16 åkare på isen och upp till fyra reserver. I synkro tävlar lagen med ett kortprogram och ett friåkningsprogram. Programmen består av olika element, såsom passeringar, hjul, cirklar, block och linjer, som vävs samman med olika friåkningsrörelser och steg. Även variationer i handfattningar bedöms av domarna. Sverige har varit ett av de ledande länderna inom synkro tillsammans med Ryssland, Finland, USA och Kanada. Svenska Team Surprise tog ett prestigefullt VM-silver 2018.

 

 

Publicerad: 2023-01-12

Senast uppdaterad: 2023-01-12

Samarbetspartners