Gå till innehåll
Svenska Konståkningsförbundet
Svenska Konståkningsförbundet

Majorov fångar ögonblicken med sin kamera

Placeholder

Nikolaj Majorov är inte bara en av Sveriges bästa konståkare, han frilansar också som fotograf. Läsare av Skatesweden har säkert redan sett hur snyggt han porträtterat landslaget, men framöver drömmer han om att spegla världens olika kulturer.

Det var ungefär för åtta år sedan som nu 22-årige Nikolaj Majorov upptäckte sitt fotograferingsintresse.

- Jag började att ta bilder med min telefon. Sen köpte min pappa en kamera, och jag blev mer och mer intresserad. Jag försökte göra coola bilder som jag sett andra göra, det var så jag lärde mig. Sen fick jag mitt första uppdrag, och så var jag fast.

Vad är det du gillar med det?

- Varje gång man tar en bild, fångar man en historia. Varje jobb har betydelse. Vare sig det handlar om ett bröllop eller en annan händelse, skapar jag ett minne för någon. Det är spännande att varje ögonblick bara uppstår en gång, det blir ett stort ansvar. Det har fått mig att vara fast väldigt länge.

- När jag var på OS hade jag med mig kameran och fotograferade genom rutan i bussen. Jag har skrivit ut det till en bok som jag har visat för gäster och berättat historier om. Så kan andra också få leva in sig i min berättelse.

Hur mycket tid lägger du?

- Det är svårt att säga. Men förutom att jag är medieansvarig på Lamp Hotel i Norrköping fotograferar jag också en hel del på min fritid. Men det som tar mest tid är efterarbetet, att redigera bilderna.

Vilka andra uppdrag har du haft?

- Jag har gjort en hel del uppdrag för Svenska Konståkningsförbundet de senaste åren, till exempel dokumenterat Convention 2022 och tagit åkarbilderna på Team Sweden de två senaste säsonger. Men också bröllop, födelsedagar och annat.

Nikolaj Majorov fotograferar Greta och John Crafoord.

Under hösten fotograferade Nikolaj Majorov åkarna i Team Sweden. Foto: skatesweden.se

Hur mycket utrustning har du fått investera i?

- Det har blivit en ofantlig mängd genom åren! Men på sistone har jag sålt en del och köpt smartare saker som är mer anpassningsbara till flera olika situationer, så jag slipper ha en pryl för varje tillfälle. Men jag har inte en egen studio än, utan bär med mig grejerna hemifrån.

Vad har du för mål med fotograferingen?

- Jag vill fortsätta skapa minnen för andra och för mig. Jag kommer antagligen fortsätta med fotograferingen livet ut, kanske inte på heltid dock. Men det är svårt att se in i framtiden.

Vad skulle vara ditt drömuppdrag?

- Det finns många. Men jag vill visa hur människor lever i olika delar av världen, kanske på platser som inte alla ser. Det kan vara allt från byar i norra Sverige till södra Afrika, Arktis, Antarktis eller Grönland. Naturen är också något jag är sugen på att fortsätta fotografera, säger Nikolaj Majorov.

 

 

Publicerad: 2023-01-02

Senast uppdaterad: 2023-01-02

Samarbetspartners