Gå till innehåll
Svenska Konståkningsförbundet
Svenska Konståkningsförbundet

Alla på is - hela livet: Möt Josefin Månsson med ett brinnande intresse för konståkning

Allt fler upptäcker glädjen av att träna och tävla i konståkning även i vuxen ålder. Möt Josefine Månsson, 37, som nyligen vann en stor tävling i Kanada, tränar fem timmar i veckan, och inte kan tänka sig ett liv utan idrotten.

De första skären på isen tog Josefine Månsson när hon var fem år gammal.  När hon var 15 slutade hon tävla, åkte utomlands, studerade och gjorde andra saker. Först vid 28 års ålder hittade hon tillbaka till den regelbundna isträningen i Malmö KK igen.

- Jag skulle köpa nya skridskor. Kvinnan som arbetade i shopen frågade om jag skulle åka i vuxengruppen i Malmö, som jag inte ens kände till vid det laget. Men jag blev intresserad, och på den vägen var det.

- Det var en härlig sammanhållning i gruppen. Så småningom var det någon som berättade att det fanns tävlingar för vuxna. I början skojade vi mest om att vi skulle vara med, men sen blev det verklighet. Vi tyckte det var så otroligt roligt att träffa åkare från andra länder, så vi har fortsatt att göra det.

Nu har Josefine Månsson tränat konståkning regelbundet i nio års tid. Hon lägger fem timmar i veckan på träningen, oftast på kvällarna efter klockan 21 när klubbens yngre åkare inte kan träna.

I klubben finns ett stort antal vuxenåkare som alla tränar utefter sina förutsättningar. Ett tiotal av dem åker på de olika tävlingar för vuxna som finns i världen. De största är de som Internationella Skridskounionen, ISU, arrangerar, bland annat en i Tyskland i maj, och en på hösten i Nordamerika. Vid årets upplaga av den sistnämnda i Ottawa, Kanada, lyckades Månsson knipa guldet i sin tävlingsklass.


- Det kändes fantastiskt att äntligen få fram det man övat på i många år. Och de jag tävlade mot var på ungefär samma nivå som jag, så det var extra kul att vinna.

Förutom att tävla i singelåkning, ställde Josefine Månsson även upp i paråkningstävlingen, med en polsk partner som hon träffade före pandemin.


- Han bor i Göteborg, så ibland har jag åkt dit och tränat, och ibland har han kommit hit till Malmö. Vi satte ihop ett enkelt program till tävlingen, eftersom vi inte har någon tränare. 

Även konståkning på inlines, där skenan är ersatt med hjul, ingår i Josefine Månssons träningsprogram. Det är ett sätt att kunna träna på somrarna, när det är ont om isträningsmöjligheter.

- Det är samma känsla som på is, men tyngre, eftersom hjulen väger mer. Även detta började som ett skämt men utvecklades snabbt till seriös träning med internationella tävlingar. Nu åker jag inlines om somrarna, när vädret tillåter. All träning gör jag själv på en parkering.

Även i den betydligt mindre inlinessporten har Josefine Månsson deltagit i tävlingar, och lagt ut klipp med sin åkning på nätet. Dessa har uppmärksammats bland annat av underhållningsprogrammen ”Talang” i TV4, och ”Vem kan vad” i SVT, där Månsson varit deltagare.  

Vad är det roligaste med att åka konståkning?

- Det roligaste är att man får skapa sin egen karaktär. Jag väljer min egen musik, mina kläder, och min egen stil. Att få uttrycka mig själv och mina känslor till musiken, är nog det bästa.

Vad är det svåraste, rent övergripande?

- Det är att fortsätta öva på något som man misslyckas med gång på gång. Det kan skapa frustration och ilska, och då kan det vara lätt att ge upp. Men när man väl klarar det man övat på, överglänser den känslan alla de misslyckade försöken. Sporten tar mycket men ger ännu mer tillbaka.

Hur sammanfogar du konståkningen med resten av livspusslet?

- Jag jobbar heltid som ekonom, och eftersom vi har sena träningstider går det bra att kombinera med jobbet. Jag har varit öppen med min arbetsgivare som verkligen har stöttat mig. Behöver jag gå ifrån eller ta ledigt har jag kunnat göra det.

- Man står själv för alla kostnader, så man satsar sin fritid och pengar. Men det är ett intresse man brinner för. Det är helt klart värt det.

Hur ser du på tanken om livslångt idrottande?

- Ja det är en självklarhet för mig. Konståkning är en del av min personlighet. När jag var liten var jag alltid ”hon som åkte skridskor”. Det är något jag identifierar mig med. När jag kommer hem från jobbet går jag och åker skridskor, det är naturligt. Och det får mig att må bra, säger Josefine Månsson. 


Foton: Danielle Earl Photography

Se Josefin Månsson på inlines

Se Josefin Månsson tävla i Italian Cup - adult figure skating i Milano, Italien

Publicerad: 2022-11-23

Senast uppdaterad: 2023-01-18

Samarbetspartners