Gå till innehåll
Svenska Konståkningsförbundet
Svenska Konståkningsförbundet

Tre svenskar på viktiga poster i Internationella Skridskounionen (ISU)

I förra veckan hölls ISU:s kongress i thailändska Phuket. Emilie Billow och Petra Tyrbo valdes in till tekniska kommittén för singel respektive synkro. Detta innebär att Sverige nu har tre representanter internationellt.

- Det är fantastiskt roligt att Sverige har med tre representanter i det internationella arbetet. Att bli invald i dessa sammanhang visar på en mycket hög kunskap och ett stort engagemang för konståkningens utveckling som idrott. Det är också en bekräftelse på att det arbete man har utfört nationellt och internationellt respekteras och uppskattas. Jag som förbundsordförande är väldigt stolt över deras insatser som nu har lett fram till deras utnämningar, säger Helena Rosén Andersson, förbundsordförande.

Tidigare under våren blev  Nathalie Lindqvist omvald till ISU:s aktivas kommitté Länk till annan webbplats.. Under kongressen i Phuket, Thailand,  blev Emilie Billow invald till ISU:s tekniska kommitté för singel och par, och Petra Tyrbo blev omvald till tekniska kommittén för synkro. Sverige har därmed tre representanter i tre olika kommittéer i ISU. 

- Det känns väldigt spännande och hedrande att få den här möjligheten att arbeta för och bidra till konståkningens utveckling och framtid. Jag blev väldigt glad och lite förvånad över allt stöd jag fick, jag hade inte förväntat mig det. Jag ser det som ett tecken på att det jag står för, opartiskhet, transparens och fair play med åkaren i centrum, är viktiga värden för medlemsländerna, säger Emilie Billow.

- Jag känner mig väldigt hedrad att bli omvald till ISU synchronized technical committe och därmed få fortsätta arbetet med att utveckla sporten och att sprida synkro till fler länder. Kongressen har bland annat röstat igenom en ny kategori ”Elite 12” samt att tillåta juniorer och advanced novice att tävla med 12-16 åkare i laget. Det har varit väldigt tufft för många team under pandemin och många lag har tappat åkare. I och med denna ändring tror vi att det blir lättare att behålla team men även att forma nya. Vi kommer även att fortsätta utbilda och utveckla tekniska funktionärer både genom seminarier och via ISU e-learning som ger en fantastisk möjlighet att förkovra sig. Ett annat stort mål som kommittén jobbar hårt för är förstås att synkro ska bli en OS gren, säger Petra Tyrbo.

ISU:s hemsida Länk till annan webbplats. finns mer information om kongressen sammanfattat dag för dag.

ISU:sTekniska Kommitté Singel/Par

Ordförande
Fabio BIANCHETTI (ITA)

Ledamöter
Leena LAAKSONEN (FIN)
Yukiko OKABE (JPN)
Emilie BILLOW (SWE)
Susan LYNCH (AUS)

ISU:s Tekniska Kommitté Synkro

Ordförande
Philippe Maitrot (FRA)

Ledamöter
Petra TYRBO (SWE)
Lois LONG (USA)
Nina BISCHOFF (SUI)

Publicerad: 2022-06-14

Senast uppdaterad: 2022-06-14

Samarbetspartners

Sponsorer