Gå till innehåll
Svenska Konståkningsförbundet
Svenska Konståkningsförbundet

Taljegård och Majorov klara för OS!

I dag, tisdag meddelade SOK (Sveriges Olympiska kommitté) att Josefin Taljegård och Nikolaj Majorov är klara för OS i Peking som startar i februari.

-Detta är fantastiskt både för Josefin Taljegård och Nikolaj Majorov och inte minst för svensk konståkning! OS är den största tävlingen som man kan delta i som idrottare och något som väldigt många drömmer om, redan från barnsben. Att få representera sitt land vid ett OS är en enorm drivkraft och det som motiverar att kämpa hela vägen. Josefin Taljegård och Nikolaj Majorov är båda stora förebilder för många barn och unga, och att få se dem på OS kommer stärka drömmarna om ett OS för många ute i landet, säger Anna Burwall, sportchef på Svenska Konståkningsförbundet.

Båda åkarna togs ut via det så kallade framtidskriteriet. Enligt SOK har båda åkarna höjt sin nivå under de senaste säsongerna.

- Jag är så fantastiskt glad över att få åka till OS. Jag började gråta av lättnad och glädje när jag fick beskedet tidigare i dag. Nu ser jag fram emot att få visa upp vad jag kan. Jag har mycket mer att ge och det är otroligt roligt att få vara del av något så positivt och roligt som OS och det är stort att få representera Sverige, säger Josefin Taljegård.

- ”My dreams come true” är min första tanke. Det är annars svårt att beskriva hur mycket jag ser fram emot att tävla på OS. Det är detta som jag har tränat för, varje dag i 19 år. Jag har nog inte riktigt fattat att det är sant. OS har alltid varit mitt största mål, säger Nikolaj Majorov.

Nikolaj testades positivt för covid i samband med EM förra veckan och kunde därför inte delta. Han har nu lämnat ett negativt PCR-test och är på väg hem till Sverige efter att ha suttit i karantän i Tallinn.

- Nikolaj har varit utan symptom under tiden i karantänen och har kunnat träna på sitt hotellrum. Vi följer självklart regelverket när det gäller testning och covid. Och som det ser ut nu så kan Nikolaj delta i OS, säger Anna Burwall.

De svenska åkarna förbereder sig nu inför OS på hemmaplan och flyger tillsammans med det svenska teamet till OS den 31 januari.


Fakta om de svenska OS-åkarna:

Josefin Taljegård
https://skatesweden.se/akare/josefin-taljegard/ Länk till annan webbplats.
Född: 26 augusti 1995
Klubb: Västra Frölunda KK
Började åka: 1998
Tränare: Maria Taljegård, Malin Taljegård (+fysio) och Thomas Öberg
Meriter: 15:e plats på VM 2021, 14:e plats på EM 2022
Tävlingsdatum OS: 15/2 (kortprogram) och 17/2 (friåkning/final).

Nikolaj Majorov
https://skatesweden.se/akare/nikolaj-majorov/ Länk till annan webbplats.
Född: 18 augusti 2000
Klubb: Norrköpings KK
Började åka: vid två års ålder
Tränare: Pappa Alexander (Sr), mamma Irina, storebror Alexander
Meriter: 15;e plats på EM 2020, 23:e plats på VM 2021
Tävlingsdatum OS: 8/2 (kortprogram) och 10/2 (friåkning/final)

Publicerad: 2022-01-18

Senast uppdaterad: 2022-01-18

Samarbetspartners

Sponsorer