Gå till innehåll
Svenska Konståkningsförbundet
Svenska Konståkningsförbundet

Uttagna till JVM: Emelie Ling och Andreas Nordebäck

Emelie Ling och Andreas Nordebäck får försvara de svenska färgerna vid Junior-VM i Sofia 7–13 mars. Nordebäck gör debut medan Ling gör sitt andra JVM-framträdande.  

Sverige har tagit en medalj i JVM-historien, genom Alexander Majorovs brons 2011. Men nivån bland åkarna på JVM höjs år efter år och det är en tuff uppgift som väntar de svenska konståkarna.  

- Vi hoppas att de lyckas prestera på sitt max, sedan får vi se hur långt det räcker. Det är väldigt många duktiga åkare med på JVM och ett första steg blir att ta sig vidare från kortprogrammet till finalen. Junior-VM är en viktig indikation på hur man mäter sig med de bästa i världen i sin ålderskategori, säger Anna Burwall, sportchef på Svenska Konståkningsförbundet.  

Det är sjätte (!) gången som Bulgariens huvudstad arrangerar ett JVM på 2000-talet. Förra säsongens juniormästerskap skulle dock avgjorts i kinesiska Harbin och blev inställt på grund av pandemin.  

 Andreas Nordebäck kommer fylla 18 år under mästerskapet. Han tävlar för Föreningen Skating and Dance Academy och är dubbel svensk juniormästare. 

- Andreas har visat en stabil och hög nivå med fina resultat under säsongen. Extra roligt är också att hans presentationspoäng verkligen tagit ett kliv upp. 

Ett år äldre Emelie Ling, Föreningen Solna Konståkning, tog brons vid SM 2020 och hamnade just utanför finalen när hon var med i JVM under samma säsong. 

- Hon har utvecklats en hel del tekniskt, och bland annat visat upp sin fina trippel-trippelkombination på internationell tävling denna säsong, säger Anna Burwall.  

Publicerad: 2022-01-03

Senast uppdaterad: 2022-01-03

Samarbetspartners

Sponsorer