Gå till innehåll
Svenska Konståkningsförbundet
Svenska Konståkningsförbundet

Gott nytt 2022!

Från isen i Kungsträdgården, Stockholm, skickar förbundsordförande Helena Rosén Andersson en nyårshälsning med både återblickar från det gångna året och tankar kring det nya året - 2022.


Det är alltid lika underbart att få snöra på sig skridskorna igen. Här på isen i Kungsträdgården mitt i Stockholm finns möjlighet för såväl unga som gamla att prova på konståkning. Jag stod på isen för första gången i Göteborg när jag bara var fyra år gammal. Och sedan dess är jag fast i denna fantastiska idrott. Förbundsordförandedraget för svensk konståkning är ett hedersuppdrag, med det stora ansvar det för med sig. Jag och övriga i förbundsstyrelsen gör vårt allra bästa för att tillsammans med förbundskansliet och er övriga utveckla svensk konståkning i en positiv riktning.

Det senaste ett och ett halvt året har varit tufft för alla. Pandemin har riskerat att behöva ställa in, men våra konståkningsföreningar har i stället ställt om och vågat tänka nytt. Vi har tränat digitalt, utomhus och vi har peppat varandra. Ett stort och varmt tack till alla föreningar, tränare, åkare, föräldrar och ideellt arbetande funktionärer för ert gedigna arbete för vår idrotts fortsatta utveckling. Jag vill också tacka våra distrikt och kommittéer och vårt förbundskansli som alla har jobbat intensivt med att stödja våra föreningar även under de tuffa förhållanden som vid varje tidpunkt gäller under pandemin.

Att vi under detta år lyckades genomföra ett VM på hemmaplan är snudd på ett mirakel. Att de största stjärnorna kom till Sverige och Stockholm och tävlade gav energi till hela Konståkningsvärlden. Och VM gav välförtjänt uppmärksamhet till vår fantastiska idrott också i Sverige. Återigen kunde vi visa att konståkning är en riktig kraftsport - en sport som kombinerar styrka och smidighet, och på VM-nivå förstås till perfektion.

Att tillsammans få återstarta under hösten för alla aktiva har varit alldeles underbart. Även om det fortfarande är en annorlunda säsong, präglad av pandemin. Att få följa våra landslagsåkare på de internationella tävlingarna är otroligt spännande. Att synkron har startat upp igen är också oerhört glädjande. För att inte tala om alla tävlingar på olika nivåer. Från stjärntävlingar till elitserien som äntligen, äntligen har kunnat starta upp igen.

Säsongen 2021-22 är den säsong då vi successivt har kunnat börja arbeta på allvar med att sjösätta vår förbundsutvecklingsplan. Det övergripande målet är vår Strategi 2026 och att skapa hållbara förutsättningar för alla, där varje aktiv ges möjlighet att göra sin resa och där alla, inklusive tränare och ideellt arbetande funktionärer omfattas av en trygg idrottskultur. Tester, tävlingar, utbildningar och föreningslicenser behöver gå hand i hand med en långsiktigt hållbar konståkningsidrott. Det kommer att finnas många utmaningar på förbunds-, distrikts- och föreningsnivå med att få förbundsutvecklingsplanen på plats i dess olika delar. Med gemensamma krafter är jag säker på att kommer vi att klara av dessa på bästa sätt, med siktet inställt mot en modern och attraktiv idrott.

Konståkning är förresten inte bara en idrott. Det är en livsstil. En livsstil som stärker barn och unga, både mentalt och fysiskt och som engagerar familjer, tränare och andra funktionärer. Genom vår idrott bygger vi starka personer som genom den idrottsliga utvecklingen också ges bättre förutsättningar för framgång i utbildning och arbete. För mig har konståkningen gett mig viktiga verktyg för att nå de mål jag strävar efter och har präglat mig som person såväl inom yrkeslivet och idrotten som privat. Det tror jag också gäller för många andra konståkare. Och även av det skälet är idrotten så viktig.

Min nyårsönskan är att vi inom svensk konståkning fortsätter att tillsammans bygga trygga och starka idrottsmiljöer för alla som är engagerade inom konståkning - i glädje, glöd och gemenskap.

Ett riktigt gott nytt år önskar jag och förbundsstyrelsen alla medlemmar!

/Helena Rosén Andersson, Förbundsordförande

 

 

 

Publicerad: 2021-12-31

Senast uppdaterad: 2021-12-31

Samarbetspartners

Sponsorer