Gå till innehåll
Svenska Konståkningsförbundet
Svenska Konståkningsförbundet

Uttagna till EM: Josefin Taljegård och Nikolaj Majorov

Det blir Josefin Taljegård, Västra Frölunda KK, och Nikolaj Majorov, Norrköpings KK, som får representera Sverige vid EM i konståkning den 12–16 januari i Tallinn, Estland. För Taljegård blir det EM-debut medan Majorov är med för tredje gången.

För att få åka på EM krävs att man har uppnått ett tekniskt minimikrav i tidigare tävlingar. Utifrån de tillgängliga åkarna bestämmer sedan Svenska Konståkningsförbundets internationella kommitté vem som får åka.

– Vi utgår från tävlingsresultaten under säsongen. Både Josefin Taljegård och Nikolaj Majorov har en hög kapacitet, säger sportchef Anna Burwall.

EM är en också viktig chans för de svenska åkarna att uppnå Sveriges Olympiska Kommittés krav för att bli uttagna till OS i Peking i februari.

Nikolaj Majorov blev 15:e man i EM 2020, som avgjordes i januari just före coronapandemin. Sedan dess har han bland annat blivit förste svensk att landa en kvadruppel salchow på tävling, vid VM i Stockholm i mars 2021.

– Han har alla möjligheter att göra ett bra resultat i EM om han presterar som han kan. Hittills under hösten och vintern har han inte riktigt lyckats hela vägen, men formen har varit bättre än vad resultaten har visat.

– Nikolaj har också lyft sin presentation ytterligare ett snäpp nu, så får han bara till hoppen kan det bli riktigt bra, säger Anna Burwall.

Josefin Taljegårds stora internationella genombrott kom när hon placerade sig på 15:e plats vid VM i Stockholm. Eftersom alla mästerskap tidigare under den säsongen ställdes in blir detta hennes första EM.

– Hon har visat en bra uppåtgående kurva, och hon har klättrat poängmässigt denna säsong. Josefin har tidigare visat att hon kan prestera under press och det ska bli spännande att se hur långt det kan ta henne på EM!

Hur ser du på motståndet i EM? 

– Det kommer vara ett tufft startfält, det vet vi redan nu. Inte minst från de ryska åkarna men det finns många duktiga åkare i Europa, säger Anna Burwall.

Publicerad: 2021-12-27

Senast uppdaterad: 2021-12-27

Samarbetspartners

Sponsorer