Gå till innehåll
Svenska Konståkningsförbundet
Svenska Konståkningsförbundet

Mölndal och Falun/Borlänge arrangerar SM 2022

Efter att föregående säsongs SM-tävlingar ställdes in har nu svensk konståkning siktet inställt på SM 2022. SM i synkroniserad konståkning äger rum 26–27 februari i Mölndal. För singel och par väntar SM-veckan den 7-10 april i Falun/Borlänge.

SM i synkro till Mölndal

SM i synkroniserad konståkning äger rum 26–27 februari i Mölndal och blir en stor samlingsplats för svensk synkro. Förutom att SM, JSM, USM och RM avgörs i Mölndal arrangeras parallellt en klubbtävling för övriga klasser.

- Det känns fantastiskt roligt att äntligen få planera för ett SM i synkro igen och ser fram emot den publikfest som synkroniserad konståkning alltid bjuder på. Det är roligt att vara tillbaka i Mölndal där konståkningsklubben har lång tradition av proffsiga arrangemang, säger Camilla Fredman, tävlingsansvarig på Svenska Konståkningsförbundet.

Mölndals Konståkningsklubb har arrangerat fler mästerskap inom synkro och senast 2018 var klubben värd för SM. Tävlingsledare på plats är Sofia Skrtic från Mölndals Konståkningsklubb.

- Vi ser verkligen fram emot detta och vi jobbar intensivt med att skapa en så rolig och givande tävling som möjligt för alla åkare. Det är ju en speciell situation i och med pandemin men kvaltävlingen i Borås visade tydligt att det går att genomföra synkrotävlingar med god smittsäkerhet och det kommer vara krav på vaccinationbevis. Vi som arrangör har tydliga riktlinjer för detta, säger Sofia Skrtic.

 

SM i Konståkning till Dalarna: Första gången på 50 år

Den 7 till 10 april 2022 arrangeras SM-veckan i konståkning i Falun och Borlänge. Det är över 50 år sedan ett SM i konståkning ägde rum i Dalarna. Tävlingarna blir ett samarbete mellan två föreningar, Falu konståkningsklubb och Borlänge Konståkningsklubb.

- Vi är väldigt glada att föreningarna vill arrangera SM-veckan. Borlänge Konståkningsklubb är erfarna tävlingsarrangörer och redo att ta steget till nästa evenemangsnivå. Roligt att vi för första gången på länge är i Dalarna med SM, säger Camilla Fredman, tävlingsansvarig på Svensk Konståkningsförbundet.

Under fyra späckade dagar kommer Sveriges bästa konståkare att kämpa om medaljerna i Falun och Borlänge. Nytt för i år är att SM förläggs till två orter: De officiella träningarna sker i Falun och tävlingarna i Borlänge ishall.

- Vi ser mycket fram emot att ha SM här hos oss i Dalarna. Och vi vill göra det i vår anda. Vi har sedan en tid tillbaka ett väldigt bra och nära samarbete mellan föreningarna i Falun och Borlänge. Nu får vi samlas runt ett SM och fördjupa samarbetet ytterligare över kommungränserna, säger Karin Andersen Lindström, ordförande i Borlänge Konståkningsklubb och Falu Konståkningsklubb.

Senast ett SM arrangerades i Dalarna var 1968 i Mora och i Falun har det inte varit SM i konståkning sedan 1905 och JSM sedan 1955. SM arrangeras i vanliga fall i december, men har på grund av pandemin denna säsong flyttats fram till april. Vilka åkare som kvalificerar sig till SM står klart efter sista Elitserie- och Morgondagartävlingarna i mars. SM-veckan är ett samarbete mellan föreningarna Falu konståkningsklubb och Borlänge Konståkningsklubb, Svenska Konståkningsförbundet samt kommunerna Borlänge och Falun.

- Det finns ett stort engagemang och entusiasm i klubbarna kring att ordna SM. Vi har också ett bra stöd från kommunerna. SM är ett utmärkt sätt att både sätta Dalarna på kartan i Konståkningssverige och att öka kunskapen och intresset för konståkning i vår region, säger Karin Andersen Lindström.

Publicerad: 2021-12-22

Senast uppdaterad: 2021-12-22

Samarbetspartners

Sponsorer