Gå till innehåll
Svenska Konståkningsförbundet
Svenska Konståkningsförbundet

Sextonårige Simon invigde VM: Ett minne för livet

En av konståkarna som deltog i invigningen av VM var sextonårige Simon Anselmby från Alingsås Konståkningsklubb. Att få träna och genomföra uppvisningen blev ett minne för livet.

- När det var dags att börja showen och jag precis hört ISU-fanfaren och kollade upp på TV-skärmen var det nästan som att jag glömde bort att andas. Alla kameror och lampor var på och jag stod som på moln. Att få göra detta som sextonåring kändes helt fantastiskt, säger Simon Anselmby.

Simon satt hemma i sitt rum i Alingsås när han fick ett meddelande på Instagram från Albin Boudré som var ansvarig för invigningen. Efter ett telefonsamtal fick han en fråga om att göra audition för invigningen av VM.

- Det kändes oväntat och jag blev väldigt överraskad. Jag har dansat för Albin tidigare så vi kände varandra, men jag hade inte drömt om att få inviga hela VM, men världseliten på plats.

Efter att Simon spelat in en auditionvideo med improvisation på isen, en danskoreografi samt en stegsekvens, blev han antagen. Alla i ensemblen fick förbereda sig hemma, sedan träffades samtliga under två intensiva helger i en ishall i Nittorp utanför Borås.

- Det var fantastiskt roligt, men väldigt intensivt. Vi hade många timmar på is under kort tid och allt skulle ju sitta på plats innan vi kom dit. Det var ett nytt sätt att träna och showa på - men allt gick väldigt bra.

I Globen fick hela uppvisningsteamet gå in i den så kallade bubblan. Alla Covid-testades och levde under samma regler som VM-åkarna och deras team.

- Det var en speciell upplevelse med Covid-testning och alla regler vi fick förhålla oss till. Men allt gick bra och vi i teamet var väldigt sammansvetsade. Träningarna gick fint, men det var väldigt nervöst, inte minst att hinna med alla klädbyten. Det var kort om tid och trångt om utrymme.

Men när det var dags för den direktsända invigningen flöt allt på perfekt. Och Simon och de andra i ensemblen levererade alla numren helt felfritt.

- Hela upplevelsen var fantastisk, att få bjuda på en oförglömlig invigning tillsammans med alla i mitt team och inte minst att få vara del av VM på hemmaplan.

Simon hann se en hel del av världselitens träningar på plats. Och han blev sugen på att verkligen satsa mer på konståkningen. Men det finns även annat som drar.

- Jag har också planer på att verkligen satsa på dansen. Målet är att bli musikalartist, men konståkningen finns alltid med mig. Så vi får se var det slutar.

Kort om Simon

Född: 2004
Bor & tränar: I Alingsås och tränar och tävlar för Alingsås Konståkningsklubb
Tävlar: Elitserien
Studerar: Första året på gymnasiet på det Estetiska programmet med inriktning dans
Intressen: Utanför konståkningen så blir det framförallt dans, spela musik och hänga med vänner. Har även stora intressen inom sociala medier, framförallt instagram. Försöker sprida glädje och konsten om att alltid vara sig själv. Instagram - simon.anselmby Länk till annan webbplats. 

Publicerad: 2021-04-22

Senast uppdaterad: 2021-04-22

Samarbetspartners

Sponsorer