Gå till innehåll
Svenska Konståkningsförbundet
Svenska Konståkningsförbundet

Möt åkarna i Sveriges VM-trupp

Om bara några dagar kliver Josefin Taljegård och Nikolaj Majorov in i VM-bubblan för att representera Sverige i vad som för båda blir debut på ett seniorvärldsmästerskap. Hur går tankarna? Vad har de för förväntningar? Säg hej till VM-truppen!

Hej Josefin Taljegård som representerar Sverige i damklassen i VM!

Hur känns det att få åka VM?
Det har alltid varit en dröm att åka VM och just detta år är det extra roligt när det är på hemmaplan. Även om det inte är publik så är det många som kan följa tävlingarna på TV. För mig är det viktigt att vara en förebild för barn och unga som åker konståkning eller kanske vill börja. Jag vill att de ska se hur roligt och fantastiskt det kan vara, samtidigt som det kräver mycket. Och inte minst att det går att hålla på med sporten länge!

Vilka är dina förväntningar på VM?
Det är mitt första seniormästerskap och självklart ska jag göra mitt bästa och prestera mitt yttersta. Men jag tänker att jag går in och njuter av VM, gör det jag gör på träningen helt enkelt. Det konstnärliga är min starka sida och jag hoppas att jag når ut och att så många som möjligt berörs av mina program.

Hur känns det att åka i Globen - på hemmaplan?
Kul! Är speciellt att åka på hemmaplan. Tyvärr är det ju ingen publik, men det kommer ändå att synas i TV. Jag hoppas att ännu fler får upp intresset för sporten och jag och andra åkare kan inspirera barn och unga. Det känns extra viktigt i år när många ungdomar tyvärr har tvingats tävla och träna mindre. Förhoppningsvis kan ett mästerskap i Globen vara motiverande för oss alla att fortsätta kämpa på.

Hur är uppladdningen?
Jag fortsätter som förut och levererar på träningarna. Jag kör mycket program. Men åker också bara för att ha kul! Det hjälper mig att slappna av.

Du slutade ju med konståkning, men började igen - berätta?
Jag började åka redan som treåring. Men var på isen innan dess. Mina systrar åkte och jag följde med dem till ishallen. Sedan levde jag praktiskt taget i ishallen. Men sista året på gymnasiet hade jag mycket skador och tappade motivationen.

Men efter ungefär 1,5 år längtade jag tillbaka, jag kände att jag hade mer att ge. Det är en så speciell känsla att ge sig ut på isen och att följa musiken. Jag är konstnärlig och för mig är konståkningen ett alldeles underbart sätt att uttrycka mig på.

Vad gör du när du inte åker konståkning (studier, fritid)?
Jag utbildar mig till manusförfattare här i Göteborg. Jag har även en ekonomutbildning från Handelshögskolan och jag har studerat skådespeleri i NYC. Jag älskar att lära mig nya saker! I framtiden planerar jag att kunna ha nytta av alla mina erfarenheter och jag drömmer om att kunna jobba med film. Jag jobbar också extra som tränare i VFKK och koreograf, vilket jag tycker är underbart. Jag älskar att jobba med barn och ungdomar och försöker föra min passion för uttryck på is vidare till dem.

Här Länk till annan webbplats. kan du läsa mer om Josefin!

Hej Nikolaj Majorov som representerar Sverige i herrklassen i VM!

Hur känns det att få åka VM?
Det känns otroligt roligt att få representera Sverige! Jag tror att konståkningsvärlden behöver ett mästerskap att samlas kring. Och väldigt kul att få åka på hemmaplan i Ericsson Globe.

Vilka är dina förväntningar på VM?
Målet är att komma till final. Men det är viktigt att inte pressa sig själv för mycket. Jag ska göra mitt allra bästa.

Hur har förberedelserna sett ut inför mästerskapet under en pågående pandemi?
Förberedelsen har sett ut som vanligt men tyvärr med några skador. Men jag tog allt i mitt tempo och nu är jag tillbaka i bra form! Veckorna innan VM har jag också fått möjligheten att träna och ladda upp i Stockholm. Här har jag tillgång till bra isar och träningsmöjligheter.

Hur och vad tränar du varje vecka?
Jag lägger många timmar på träning varje dag. Men det handlar om olika typer av träning, fysträningen är en viktig del. Sedan tränar jag så klart mycket på is. Det handlar om att alternera, jag tränar olika hopp och olika program.

När började du åka konståkning?
Jag började träna när jag var två år så konståkning har alltid varit en del av mitt liv! Jag är uppvuxen och lever i konståkningsfamilj. Min storebror har ju tävlat och åkt på EM, VM och OS och både min mamma och pappa är engagerade som tränare.

Har du några andra fritidsaktiviteter förutom konståkning?
Jag älskar att uttrycka mig och jag jobbar i dag som fotograf och videograf. Dessutom spelar jag trummor och håller på med eldkonst!

Påverkas man av att det inte är publik på plats när man tävlar i ett Världsmästerskap?
Det är så klart man gör, men jag hoppas att folk sitter bänkande i TV-soffan. Hela mästerskapet direktsänds ju på tv. För mig handlar det om att göra mitt allra bästa och det kommer jag göra i Globen!

Här Länk till annan webbplats.kan du läsa mer om Nikolaj!

Publicerad: 2021-03-17

Senast uppdaterad: 2021-03-17

Samarbetspartners

Sponsorer