Gå till innehåll
Svenska Konståkningsförbundet
Svenska Konståkningsförbundet

Virtuellt event samlar internationella deltagare

Nacka TK skulle denna säsong arrangerat ett synkrokval och en interclubtävling för is- och solodans. Men denna säsong är inte som andra. Med en pandemi att förhålla sig till fick föreningen tänka om och står istället som värd för två virtuella event.

- Vi ville att våra åkare och tränare skulle ha något att se fram emot trots dessa märkliga tider. Vi vet att stämningen och känslan vid tävling är viktig, lika viktig är känslan av samhörighet med andra som håller på med samma idrott. När vi insåg möjligheterna med att arrangera ett digitalt event bestämde vi oss att det är vad vi behöver. Det kommer ge en möjlighet för alla våra tävlingsåkare att vara med i något som ger lite nerv, spänning och att få visa upp sina program de jobbat med, säger Karin Skarstedt, ordförande Nacka Teamåkningsklubb.

Det var i slutet av oktober 2020 som det blev tydligt för föreningen att tävlingar på vanligt vis inte skulle vara möjligt denna säsong. Föreningens tävlingskommitté började då undersöka möjligheten att arrangera digitala tävlingar. Med inspiration från ett digitalt event för synkro i USA började planerna för att arrangera ett digitalt event ta form.

- Det går inte att kalla det tävling då alla har så olika förhållanden och den tekniska panelen inte har möjlighet att se alla tävlanden på samma sätt. Vi valde att arrangera två digitala event. Ett för solodans och isdans, 2021 Nacka Solo & Ice Dance Classic, och ett för synkro, 2021 Nacka Synchro Skate. Båda eventen kommer att sändas i efterhand den 20-21 mars.

Deltagare i eventen skickar in filmer på sina program som sedan bedöms av en teknisk panel och en domarpanel. Bedömningarna skickas sedan till åkarnas och lagens tränare.

Inkluderande event

Syftet med de virtuella eventen är att uppmuntra åkare och tränare till fortsatt träning och utveckling, och att även ge domare en möjlighet att göra bedömningar.

- Vi ville skapa ett inkluderande event. I solodans och isdans har vi öppna klasser. Ålder spelar ingen roll utan åkaren väljer den kategori som passar den nivå som åkarna har. I synkro har har vi lagt till några nivåer som vanligtvis inte är med på svenska evenemang och vi har inga bestämmelser om antal åkare utan lagen ska bara bedömas utifrån hur de utför sina program. Då det inte är tävling med placering så känns det rätt att alla som vill har möjlighet att vara med.

Intresset för eventet har varit stort och i eventet för synkro är redan 36 lag från Sverige, USA, Finland, Schweiz och Ungern anmälda.

- Eventen har gett oss tillfälle att hålla kontakt med flera delar av vår konståkningsfamilj världen över och att knyta nya kontakter att vara med i vår gemenskap även denna säsong.

Mer information om 2021 Nacka Solo & Ice Dance Classic och 2021 Nacka Synchro Skate hittar du här. Länk till annan webbplats.

Foto: Elin Lidestedt Bryngelsson

Publicerad: 2021-02-23

Senast uppdaterad: 2021-02-23

Samarbetspartners

Sponsorer