Gå till innehåll
Svenska Konståkningsförbundet
Svenska Konståkningsförbundet

Svensk konståkning fortsätter växa och rustar för framtiden

Under de senaste två åren har antalet medlemmar i Svenska Konståkningsförbundet ökat med 24 procent, i dag har förbundet 38 650 medlemmar.

- Det är oerhört glädjande att intresset för konståkningen ökar så mycket! Det är mycket tack vare den fina verksamhet som våra föreningar runt om i Sverige bedriver. Skridskoskolan har varit framgångsrik, men också att allt fler satsar på träning för vuxna. Sedan tror jag att våra internationella mästerskap vi har arrangerat under de senaste åren har fått fler att få upp ögonen för idrotten, säger Katarina Henriksson, ordförande i Svenska Konståkningsförbundet.

Den externa utredning som presenterades i juni visade på att det förekommer missförhållanden och psykisk ohälsa inom konståkningen. Utredningens resultat har tagits på största allvar av förbundet. Under augusti och september har en arbetsgrupp med representanter från samtliga distrikt tagit fram ett förslag på en handlingsplan som ska tas beslut om på Förbundsmötet den 26 september.

- Det har varit ett gemensamt arbete som vi har gjort tillsammans inom konståkningen. Tillsammans med Förbundsutvecklingsplanen ger det en bra grund att verkligen förändra det som inte fungerar i dag. Jag är övertygad om att vi kommer att lyckas, men självklart ska vi ha respekt för att det tar tid att bryta normer, säger Bertil Ahlqvist, Förbundschef.

Precis som all idrott har konståkningen drabbats av den pågående pandemin. Men förbundet anser att man runt om i Sverige har hittat vägar framåt och att verksamheten ändå hållits igång på ett bra sätt. Förra helgen hölls äntligen premiären för elitserien.

- Nu ser vi fram emot VM på hemmaplan i mars 2021. Vi har ett starkt och nära samarbete med ISU och Stockholms Stad och det kommer att bli ett fantastiskt tillfälle att lyfta konståkningen ytterligare i Sverige, säger Katarina Henriksson.

Förbundsmötet hålls digitalt lördagen den 26 september och förbundsledningen hoppas att så många som möjligt deltar.

- Förbundsmötet är högsta beslutande organ och medlemmarnas möjlighet att påverka inriktningen för de närmaste två åren samt välja styrelse. Jag hoppas att så många som möjligt deltar och ger sin röst hörd, säger Bertil Ahlqvist.

Publicerad: 2020-09-12

Senast uppdaterad: 2020-09-12

Samarbetspartners

Sponsorer