Gå till innehåll
Svenska Konståkningsförbundet
Svenska Konståkningsförbundet

Konståkningen drabbas när ishallar stänger

När ishallar stänger står våra konståkningsföreningar utan förutsättningar att bedriva sin verksamhet. Idag gick en skrivelse undertecknad av tf GS och förbundsstyrelsens ordförande ut till samtliga kommuner.

Till: Sveriges kommuner

Hej,

Nu har Sverige tillsammans med större delen av världen befunnit sig i denna mycket märkliga och lite skrämmande situation i tre månader. Vi påverkas alla av coronakrisen och svensk konståkning precis som resten av idrottsrörelsen är extremt utsatt både ekonomiskt men också av den osäkerhet som präglar samhället nu. För många barn och unga är idrotten en trygg punkt där de får fysisk aktivitet, sammanhang med träningskompisar och en känsla av att det är något som fortfarande är som vanligt. Detta är ännu tydligare hos gymnasieeleverna som under en lång tid haft undervisning på distans. Idrotten är en samhällsbyggare och bidrar till integration. Det är idrottsrörelsens uppgift att stimulera till ett livslångt idrottande och ge barn ungdomar möjligheten att uppnå sina drömmar. Oavsett vad dessa drömmar är. Det är ett bidrag både till välbefinnande och fysisk hälsa.  I dessa tider av osäkerhet är idrotten ännu viktigare!

Svenska Konståkningsförbundet har den senaste tiden fått samtal från flertalet av våra 140 föreningar runt om i landet som uttrycker sin oro för att ishallen stänger tidigare på grund av ishockeyns inställda/avslutade seriespel. Man väljer att stänga ishallar för att ishockeyn inte fortsätter träna och inte för att det är ett beslut utifrån riskerna med coronaviruset. FHM råder barn och unga att idrotta och därför finns behov av is för konståkare. Våra föreningar anpassar träning på både is och mark utifrån gällande riktlinjer med bl.a. mindre grupper som tränar.

Beslut som fattas utifrån en idrotts ändrade behov och inte beaktar andra idrotter med verksamhet i ishallen är inte fattade utifrån jämställdhet och jämlikhet. Det sänder ett signalvärde om att olika idrotter och deras utövare är olika värda. Det borde vara självklart att flickor och kvinnor idrottar på lika villkor som pojkar och män. I landets ishallar är bilden tydlig – konståkarens vardag och träningsförutsättningar hamnar i en underordnad position genom ishallarnas utformning och tillgången till istider. Vi vill därför åter lyfta vikten av att samtliga beslut om idrottsanläggningar bör baseras utifrån bilden av den jämställda anläggningen där alla kan utöva sin idrott på lika villkor, oavsett idrott och/eller kön.

Tillgängliga istider och issäsongens längd är direkt avgörande för vår verksamhet. Konståkning är en året-runt-idrott med en tävlingssäsong som löper från augusti till slutet av april. Det innebär i praktiken att en konståkningsförening med konståkare på den högsta tävlingsnivån i Sverige behöver ha tillgång till is 11 månader per år för att kunna bedriva en utvecklande verksamhet för alla, från elit till skridskoskola och allmänhetens åkning. Verkligheten för de flesta av våra aktiva och föreningar innebär dock en kortare issäsong och där den vanliga träningen i hemmahallen upphör, kring lov och under sommaren, tar läger vid för att säkerställa den behövda tillgången till is.

Vi vill påminna er om att vid beslut om idrottsanläggningar beakta samtliga idrotters särart och behov. Vi vill även passa på att rikta ett stort tack till alla de kommuner som arbetar för förlängda issäsonger även nu under coronatider.

Om ni vill veta mer om konståkning och våra behov i anläggningar, tveka inte att höra av er till oss.

 

Med vänlig hälsning

Svenska Konståkningsförbundet

Katarina Henriksson                                                               Camilla Fredman

Ordförande                                                                              Tf GS                               

 

Publicerad: 2020-05-19

Senast uppdaterad: 2020-05-19

Samarbetspartners

Sponsorer