Gå till innehåll
Svenska Konståkningsförbundet
Svenska Konståkningsförbundet

Med anledning av coronaviruset

Med anledning av Coronavirusets spridning har Svenska Konståkningsförbundet fått frågor kring förbundets rekommendationer vad gäller tävling och resor.

Svenska Konståkningsförbundet bevakar den löpande utvecklingen noga och följer Folkhälsomyndighetens och andra myndigheters bedömningar samt rekommendationer. Svenska Konståkningsförbundet är inte en kunskapsorganisation inom detta område och vi hänvisar till källor som besitter rätt kompetens: Folkhälsomyndigheten, UD och WHO. Vi uppmanar våra medlemmar att följa dessa källor.

Nationella rekommendationer

För nationella rekommendationer om Coronaviruset hänvisar vi till Folkhälsomyndigheten Länk till annan webbplats..

Folkhälsomyndigheten Länk till annan webbplats.

Svensk konståkning följer Folkhälsomyndighetens riktlinjer när det gäller våra nationella samlingsplatser. I dagsläget (4 mars) bedöms risken för smittospridning som måttlig av Folkhälsomyndigheten och utifrån detta kommer våra nationella evenemang genomföras som planerat. Om detta skulle komma att ändras kommer vi sprida information och rekommendationer via våra kommunikationskanaler. Det är upp till varje förening att besluta om föreningens förhållningssätt till deltagande vid träning, tävling och andra evenemang.


Internationella rekommendationer

För internationella rekommendationer hänvisar vi till Utrikesdepartementet (UD) Länk till annan webbplats. och World Health Organization (WHO) Länk till annan webbplats.. Även Internationella Skridskounionen (ISU) följer situationen noga och samlar information om Coronaviruset och dess påverkan på ISUs evenemang på sin hemsida (www.isu.org Länk till annan webbplats.).

Utrikesdepartementets rekommendation (UD) Länk till annan webbplats.

När det gäller resor, tävlingar och andra evenemang internationellt följer vi rekommendationerna i Utrikesdepartementets reseinformation. I UDs app ”UD RESKLAR” Länk till annan webbplats. kan du få notiser baserat på var du befinner dig med aktuell information. Här finns även information specifikt om Coronaviruset.

World Health Organization (WHO) Länk till annan webbplats.

WHOs hemsida Länk till annan webbplats. kan du läsa mer om Coronaviruset, förhållningssätt till resor mm. I denna video förklaras en del av de mest aktuella frågorna kring viruset: WHO Travel advice Länk till annan webbplats.

Vad händer nu? Vad händer sen? Vad innebär det för mig?

Svenska Konståkningsförbundet kommer inte att spekulera eller sia om framtiden utan vi väljer att förhålla oss till rekommendationerna ovan. Om rekommendationerna förändras anpassar vi oss till den nya informationen.

Vid träning/tävling rekommenderar vi som vanligt att du som är eller känner att du börjar bli sjuk avstår från att träna/tävla tills du är frisk.

Detta kan du göra för att undvika smitta

• Tvätta händerna ofta, med tvål och varmt vatten, före måltid, mathantering och efter ett toalettbesök. Handsprit kan vara ett alternativ när du inte har möjlighet till handtvätt.
• Undvika att röra vid ansikte eller ögon
• Hosta och nys i armvecket eller i en pappersnäsduk.
• Stanna hemma när du är sjuk för att undvika att smitta andra.

Om du nyligen varit i något av de riskområden som listas på Folkhälsomyndighetens hemsida Länk till annan webbplats. och har sjukdomssymptom, ska du kontakta sjukvården, 1177 Vårdguiden Länk till annan webbplats..

Vi vill göra er uppmärksamma på allas situation är unik och att exempelvis sjukdomshistorik i familj eller närmaste omgivning kan påverka individens förhållningssätt till Coronaviruset. Det är alltid individens (vårdnadshavare för de under 18 år) egna beslut om medverkan eller inte i tävlingar och andra evenemang såväl nationellt som internationellt.

Publicerad: 2020-03-04

Senast uppdaterad: 2020-03-04

Samarbetspartners

Sponsorer