Gå till innehåll
Svenska Konståkningsförbundet
Svenska Konståkningsförbundet

Nikolaj till EM-final

Både Nikolaj Majorov och Illya Solomin slog till med personliga rekord i gårdagens kortprogram för herrar i EM. För Nikolaj räckte det hela vägen till EM-final.

Igår inleddes EM i konståkning i Österriska Graz med herrarnas kortprogram. Både Nikolaj Majorov, Luleå KK, och Illya Solomin, SASK, gjorde karriärernas andra EM-start. Först ut av svenskarna var Illya Solomin som 2016 lade skridskorna på hyllan men säsongen 2017/2018 gjorde comeback. Med ett felfritt åk, nivå 4 på två av de tre piruetterna och näst högsta nivån på steget slutade  Illya på en 25 plats med det nya personrekordet 64,91, precis utanför onsdagens EM-final där de 24 bästa efter kortprogrammet deltar. Vid EM 2014 slutade Illya på en 34 plats.

Svenske mästaren, Nikolaj Majorov, visade upp ett imponerande kortprogram med en lekande lätt trippel axel och stegsekvens perfekt utförd till musiken som absoluta höjdpunkter. Även Nikolaj slog personligt rekord med 74,39 vilket resulterade i en 14.e plats och en finalbiljett. 

I ledning efter kortprogrammet återfinns överraskande veteranen i konståkningssammanhang, Michal Brezina från Tjeckien. 29-åringen, som för några år sedan flyttade sin träningsbas till Rafael Artunian i USA, stod för ett felfritt kortprogram med bländande skridskoåkning. En poäng efter Michal finner vi ryska mästaren Dimitri Alliev och på tredje plats den unga ryssen Artur Danielian. Den stora favoriten inför årets EM, fransmannen Kevin Aymoz, misslyckades fullständigt vid samtliga tre hoppelement och hamnade utanför årets EM-final. En stor missräkning för fransmannen som under hösten fått sitt stora genombrott med en tredjeplacering vid Grand Prix-finalen.

Ikväll ser vi herrarna göra upp om EM-titeln med start 18.30. Nikolaj har startnummer 9 med ungefärlig tävlingsstart 19.45.

Publicerad: 2020-01-23

Senast uppdaterad: 2020-01-23

Samarbetspartners

Sponsorer