Gå till innehåll
Svenska Konståkningsförbundet
Svenska Konståkningsförbundet

Partille konståkningsklubbs värdegrundsarbete

Svensk konståkning är stolta över alla fina föreningar som gör ett fantastiskt utvecklingsarbete. Många har arbetat med sin värdegrund. Läs om Partille KK’s arbete och de trevliga initiativ som klubben genomför tillsammans med sina medlemmar.

“Vänner på is, Hamburger Michel, årlig brännbollsmatch och RUGG. Med ledorden respekt, utveckling, gemenskap och glädje arbetar vi framåt i Partille konståkningsklubb.


Våren 2019 har klubben som vanligt haft fullt upp med klubbtävlingen Partille Trophy första veckan i februari. Vänner på is, årets vårshow som hade tre utsålda föreställningar för förskolor och skolor samt tre välfyllda familjeföreställningar i slutat av mars. Klubben arrangerade också en bussresa för åkare och föräldrar till Hamburger Michel 2019 där 27 av våra åkare tävlade. Dessutom arbetade vi fram en värdegrund tillsammans med åkare, tränare och styrelsemedlemmar.

För värdegrundsarbete tog vi hjälp av Mathias Etéus på Västra Götalands idrottsförbund (SISU) som guidade oss igenom arbetet med klok handledning. Det var ett intressant arbete där våra sex medverkande åkare kom med de mest kloka tankarna. Vi vuxna som deltog kände att värdegrunden verkligen kom ur de aktivas mun. Det gör den ännu mer äkta och nu är det viktigt att vi följer och lever RUGG varje dag inom klubben.


Under en majkväll genomfördes klubbens årliga brännbollsmatch där alla åkare, föräldrar, syskon och tränare möts. Det är alltid en härlig kväll när vi träffas för att umgås, fika och spela brännboll. Varje år blir det många glada skratt när vuxna och barn är uppdelade i varsitt lag, så även denna gång. Inledningen på kvällen var dock i år en annan. Gruppen med åkare som var med och arbetade fram värdegrunden RUGG gjorde en presentation av hur arbete gått till samt förklarade vad RUGG betyder. Sedan indelades alla deltagare i grupper om ca 10 personer, med en blandning av vuxna, ungdomar och barn. Varje grupp fick ett kort med ett av våra fyra ledord på och deras uppgift blev sedan med sina kroppar ljudlöst illustrera ordet så att de andra grupperna kunde gissa. Det blev bra samtal i grupperna, fina illustrationer och mycket fniss. Kvällen avslutades med en förhoppning om att vår värdegrund inte bara finns i ord utan även i rörelse hos våra aktiva åkare, föräldrar, styrelse och tränare.

Partille Konståkningsklubbs värdegrund vilar på ledorden: respekt, utveckling, gemenskap och glädje – RUGG! 

RESPEKT
Visar vi genom att
– ALLA respekterar ALLA.
– komma i god tid, uppvärmd samt förberedd till träning och tävling.
– respektera tränarnas olika träningsmetoder och beslut om exempelvis tester.
– förstå att vi har olika roller, kunskaper, förutsättningar, åsikter, ambitioner och förmågor inom Partille Konståkningsklubb.

UTVECKLING
Visar vi genom att
– vi är medvetna om att alla utvecklas olika snabbt och på olika sätt.
– de äldre åkare agerar förebilder och uppmuntrar de yngre till att utvecklas inom sporten.
– åkarna tar eget initiativ och engagemang i träningen.
– respektera att tiden på is används till träning för att åkarna ska kunna utvecklas mer.
– aktivt ta del av kunskap om utvecklingstrappan. Åkare ska veta vad som krävs för att kunna utvecklas. Tränarna ska kunna handleda och hjälpa åkarna så de kan utvecklas på bästa sätt. Föräldrar ska vara medvetna och stöttande i utvecklingen.

GEMENSKAP
Visar vi genom att
– alla behandlas lika.
– vi gläds med varandras framgångar och stöttar i motgång.
– tränarna uppmuntrar klubbens alla åkare och använder sig av konstruktiv kritik.
– föräldrar ska ha en positiv inställning, peppa samt bry sig om och se klubbens alla åkare.
– alla kan tillhöra Partille konståkningsklubb oavsett kön, ålder och nivå.

GLÄDJE
Visar vi genom att
– vi hälsar på varandra och ger positiva kommentarer.
– tränarna lyssnar på åkarens tankar och känslor.
– föräldrarna gläds åt utvecklingen hos alla klubbens åkare.
– vi kommer till träningar och tävlingar med en positiv inställning.
– i omklädningsrummet och på isen utesluter vi inte någon.
– uttrycka glädje och arbeta aktivt för att ha en bra atmosfär tillsammans.”

– Maria Larsdotter-Spertina, Ordförande Partille Konståkningsklubb

Stort tack, Partille KK och grattis till ett superfint arbete i er förening!
Gör er förening något som ni känner er extra stolta över?  Skriv gärna om ert arbete och dela med er bilder till johanna.lagerman@skatesweden.se så lyfter vi gärna er historia.

Publicerad: 2019-08-29

Senast uppdaterad: 2019-08-29

Samarbetspartners

Sponsorer