Gå till innehåll
Svenska Konståkningsförbundet
Svenska Konståkningsförbundet

Nikolaj Majorov om nya mål

Nikolaj Majorov tog ett stort kliv framåt i sin utveckling under säsongen 2018-2019, med EM-deltagande, SM-silver, och JVM-finalplats. När hans meriterade storebror Alexander nu lägger tävlingskarriären bakom sig blickar lillebror fram emot nya mål.

Den senaste säsongen tog Nikolaj Majorov också steget upp i seniorklassen för första gången.

– Det var kul att få ta det stora klivet och tävla mot delar av världseliten på EM. Det är personer som man bara sett på tv tidigare, och nu sitter man i omklädningsrummet med dem. Även om min åkning inte är på deras nivå än så är det en väckarklocka. Alla hoppar kvadrupplar där, nu vill jag också göra det.

Vad var du mest nöjd med från säsongen?
– Jag var nöjd med elitseriefinalen i april, där jag gjorde ett felfritt åk och slog mitt personbästa med stor marginal. Även SM var bra, och jag fick tävla mot brorsan och stå på pallen med honom. Även JVM var en bra tävling där jag tog mig till finalen.

Vilka andra lärdomar tar du med dig?
– Framför allt är det att jag fick se vad andra toppåkare kan göra. Jag har lärt mig att det inte är omöjligt för mig heller, kan jag göra hoppen som de gör kan jag också ta mig till topp tio, topp fem, och topp tre. Det är bra att veta de dagar man känner sig lite less på allt.

Du har alltid haft storebror Alexander vid din sida på träningarna, men nu slutar han. Hur tänker du kring det?
– Det är klart att det kommer bli lite tomt. Men vi bor fortfarande med varandra, och vi kommer fortsätta att ses. Han kommer också fortsätta att träna, så jag tror kanske inte det blir så stor skillnad. Men det är svårt att veta.

Du uppnådde många av dina mål för den här säsongen, vad är dina mål för nästa säsong?
– Jag vill lägga in kvadruppelhopp i programmet och få trippel axel mer stabil. Jag vill också bli mer självsäker i det jag gör, att jag inte fegar ur och väljer den säkra vägen på tävlingar. Hellre försöka på trippel-trippelkombinationerna, än att göra trippel-dubbel för att undvika misstag.

– Tävlingsmässigt vill jag ta mig till EM igen och placera mig bättre än förra gången, och gå till final. Jag vill också klara poänggränsen för att tävla VM.

Hur ser du på säsongen 2019-2020?
– Jag ser fram mot nästa säsong, det ska bli roligt med nya utmaningar, nya mål och ett nytt kortprogram. Som det ser ut nu kommer musiken vara Woodkid – ”Run Boy Run”. Jag ska testa hur den känns på isen bara, säger Nikolaj Majorov.

Publicerad: 2019-07-19

Senast uppdaterad: 2019-07-19

Samarbetspartners

Sponsorer