Gå till innehåll
Svenska Konståkningsförbundet
Svenska Konståkningsförbundet

Team Surprise – Sveriges landslag i Synkroniserad konståkning – läggs ner

Team Surprise läggs ner. Världens över tid mest framgångsrika lag i Synkroniserad konståkning, från Landvetter i Sverige, kommer inte fortsätta att tävla.

Team Surprise är de som vunnit i särklass flest medaljer internationellt under sina 35 år och varit drivande i utvecklingen av sporten på internationell nivå. Den senaste medaljen, silver, tog de hem vid VM på hemmaplan i Stockholm i april. Nu lämnar de tävlingsarenan och istället lägger de grunden för ett nytt arbete med att utveckla sporten i Sverige och världen. 

– Vi vill från djupet av våra konståkningsälskande hjärtan tacka Team Surprise, Andrea Dohány och alla tränare och ledare som varit en del av den här framgångssagan i så många år. Den resa som Synkroniserad konståkning gjort i världen, har Team Surprise varit drivande av. Det är en stor förlust för Sverige, samtidigt en vinst i det arbete som nu initieras med framtidsfokus som både inspirerar och skapar tillförsikt, säger Katarina Henriksson, Ordförande Svenska Konståkningsförbundet.

Team Surprise med huvudtränaren Andrea Dohány har sedan starten 1984 varit engagerade internationellt för sportens räkning. Synkroniserad konståkning är konståkningens yngsta disciplin. Första officiella VM genomfördes år 2000, då vann Team Surprise. De har totalt tagit tolv medaljer på VM. De aktiva i laget och Andrea kommer nu att skifta fokus från träning och tävling till att utbilda och utveckla Synkroniserad konståkning i Sverige och påverka internationellt.

– Vi behöver ta ett nytt grepp om Synkroniserad konståkning i Sverige och i världen. Vi behöver satsa på utbildning av tränare och nya åkare, jobba för att regler och förutsättningar för sporten förnyas. Göra den attraktiv och bygga en ny bas av yngre synkroåkare, så att vi på sikt kan bygga fler starka seniorsynkrolag, säger Andrea Dohány, grundare och huvudtränare för Team Surprise.

Att tävla i konståkning i Sverige som singelåkare är det särklass vanligaste. Sverige har som mål att vara en bred konståkningsnation.

– De flesta väljer singelkonståkning. Men det är en av fem discipliner inom konståkningen. Det initiativ som Andrea Dohány med Team Surprise nu tagit är mycket välkommet. I förbundet har vi antagit en strategi med en tydlig riktning där alla discipliner – Singel damer och herrar, Par, Isdans och Synkroniserad konståkning – ska byggas från grunden. Att få starta det arbetet med den bästa kompetensen som finns på området och bygga för framtiden är mycket positivt för konståkningen i Sverige, säger Katarina Henriksson.

För att bygga grund och bredd krävs både utbildning av tränare men också ett nytt sätt att presentera och arbeta med sporten bland dem och de unga konståkarna. Det är exempelvis ovanligt i Sverige att träna flera discipliner samtidigt.

– Att träna flera discipliner, att pröva sig fram, stärker konståkare. Det handlar om att visa på möjligheterna, inte begränsa. För att nå mästerskapsmedaljerna, som är ett av fler mål i det arbete vi nu gör, så behöver vi bygga underifrån. Många fler som prövar mer. Jag har jobbat med den utvecklingen i Kanada och är övertygad om att man kan gå samma väg i Sverige, säger Scott Rachuk, nytillträdd Sportchef för Svenska Konståkningsförbundet.

Andrea Dohány kommer tillsammans med flera av Team Surprise aktiva att utbilda och inspirera nya konståkare i att våga, vilja och bli bra på att träna och tävla i lagsporten och de andra disciplinerna. Huvudarbetet kommer att vara utbildning med mål att bredda konståkningens möjligheter i hela landet. Man fortsätter också att arbeta internationellt för att förändra regelsystem. Team Surprise har utmanat regelverket och utvecklingen av sporten genom sitt innovativa sätt.

– Jag är tränare för alla discipliner, och därför har det varit lättare för mig att visa olika möjliga vägar för nya konståkare. Vissa passar och trivs bättre i lagsporten, eller som par. Det är vårt jobb som tränare att visa på de olika alternativen, för att konståkaren ska nå sin fulla individuella potential. Att jag nu får skifta fokus och börja på en ny resa tillsammans med de bästa jag kan tänka mig, åkarna i Team Surprise, ser jag fram emot. Säger Andrea Dohány.

Inget lag är utsett som nytt seniorlandslag i Sverige efter Team Surprise. Uttagningen sker tidigast på Pre Event, Synkroniserad konståknings landslagsläger, i november.

Publicerad: 2018-10-03

Senast uppdaterad: 2018-10-03

Samarbetspartners

Sponsorer