Gå till innehåll
Svenska Konståkningsförbundet
Svenska Konståkningsförbundet

Häng med oss i Prideparaden på lördag!

På lördag deltar svensk konståkning i Prideparaden i Stockholm. Är du sugen på att delta i paraden? Alla som vill är välkomna att gå med oss!

På lördag 4 augusti kl. 13.00 går startskottet för paraden som slingrar sig 4,3 km från Stadshuset till Östermalms IP.

 

Vill du gå med konståkningen i Pridetåget? 
Kom till Rålis senast kl 12:00! 
Det bör vara lätt att hitta oss med våra väl synliga #skatesweden-badlakan. 
Kontaktperson är Anna Tjernström.  Henne når du på tel 070-811 50 90. 
Alla är välkomna att gå med oss i tåget!!

 


Information från Riksidrottsförbundet (RF) kring Prideparaden:

 • Startnummer för RF:s flak och idrottssektionen: 136
 • Representanter från RF och Stockholmsidrotten kommer att finnas på plats från ca kl 10 i Rålambshovsparken och vid RF:s flak. Ungefär vid 12 kommer vi stå på plats vid vår startplats för gåendegrupper på Norr Mälarstrand. Håll utkik efter vår banderoll: regnbågsfärgad med RF:s logga och texten ”Idrottsrörelsen gör Sverige starkare”.
 • Vi kommer att dela ut flaggor, armbindlar och tatueringar på plats.
 • Vi har också plats på flaket om en hellre vill åka än gå.
 • Har ni flaggor eller annat om ni vill pynta vår lastbil med pyntar vi på med allt som får plats.
 • Starten är kl. 13.00
  Vi vet inte hur lång tid det tar för alla att starta. Det beror på antal ekipage och antal deltagare. Väntetiden kan bli drygt två timmar innan alla har startat.
  Det är viktigt att vara förberedd med vatten och ha något att äta.  Ta även på bekväma skor.

Ordningsregler och värdegrund

Respekt för varandra är grundläggande för alla deltagare i EuroPride Parade. Alla ekipage behöver känna till och följa Stockholm Prides värdegrund samt de ordningsregler som finns för paraden. Det innebär att inte på något sätt hota, hetsa eller utöva våld mot någon annan deltagare eller åskådare. Värdegrund samt ordningsregler för paraden finns att läsa på

http://www.stockholmpride.org/var-vardegrund/
Länk till annan webbplats.
http://www.stockholmpride.org/pride-parade-ordningsregler Länk till annan webbplats.

Respekten för varandra gäller även för de budskap som uppvisas under paraden. Utöver att de på samma sätt som ovan måste följa värdegrund och ordningsregler är även utgångspunkten att de på något sätt relaterar till hbtq-frågor och/eller –personer.

Samtliga anvisningar från paradledningen, sektionsledare eller gruppledare måste följas.

 

Allmänna ordningsregler
Som grund gäller Ordningslag (1993:1617) Länk till annan webbplats.

 • Samtliga anvisningar från Stockholm Prides volontärer måste följas
 • Alla måste ta ansvar för sina egna sopor och eget skräp. Det är förbjudet enligt nedskräpningslagen att lämna sopor och skräp på gatan
 • Under paraden råder alkoholförbud för deltagare
 • Det är förbjudet enligt svensk lag att bära mask eller täcka ansiktet om det uppkommer en störning av den allmänna ordningen eller en omedelbar fara för en sådan störning. Vid frågor hänvisar vi till polisen 11414.
 • Det är förbjudet att kasta saker från fordon eller gågrupper, så lämna konfetti och liknande hemma. Däremot går det bra att dela ut saker till åskådarna om detta inte skräpar ner eller sinkar paraden
 • Alla grupper och ekipage måste hålla ihop avståndet till gruppen framför. Det får inte uppstå luckor mellan grupperna
 • Har ekipaget musik ska detta anmälas. I start- och målområde råder musikförbud. Det är tillåtet att göra en sound check men utöver det får musiken sättas igång efter att ekipaget passerat startlinjen. När ekipaget passerar paradutroparna måste volymen kraftigt sänkas
 • Högsta tillåtna ljudvolym är 100 dBa
 • Om något händer eller ni har frågor kontakta Paradledningen, sektionsledare eller gruppledare. Dessa har radio till sjukvårdspersonal och polis

Här kan du läsa mer om information och regler kring fordon, förare, flak, påföljd och Prideifiering Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Luckor
Alla ekipage och grupper måste absolut hålla ihop avståndet till gruppen framför. Det är inte tillåtet att låta det uppstå luckor i Paraden. Genom att hjälpas åt kan vi se till så att detta inte inträffar. Påminn gärna varandra om ni märker att luckor är på väg att ske.

Toaletter
I startområdet finns toaletter uppställda vid Gågruppsincheckningen och i startområdet. Utmed Paradvägen finns inga toaletter.

Vatten
Det kommer finnas fyra stycken vattenstationen, en i starten samt tre längs med vägen. Det är kranar där man kan fylla på sin vattenflaska.

Musik
Musik får inte spelas i startområdet. Provkörning av ljudanläggning är tillåtet men bara för en kort stund för funktionskontroll. Musiken får börja spelas efter startlinjen vid Stadshuset. Musiken måste dämpas när ekipaget passerar Paradutroparna. Det är för att de ska kunna höras ordentligt.

Paradutroparna är ett mycket populärt inslag där många samlas för att lyssna på deras kommenterande av Paraden. Glöm inte att de pratar om ert ekipage också.

Paradutropare finns vid Tegelbacken och Stureplan.

Målgången
Avsluta musiken i höjd med klocktornet på Stadion. Musik spelas i anslutning till Pride Park.

När ekipagen kommer till målet kommer vi att behöva dela på fordon och gående. Fordon stannar inte precis vid mållinjen utan kommer att få rulla fram en liten bit längs Lidingövägen och parkera så man kan lasta av saker och de personer som färdas på flaket. Detta är för att det ska bli så smidigt för alla som möjligt.

Följ anvisning från volontärer på plats.

Paradproffstips

 • Ha bekväma skor - stilettklackar är snygga men gör slut på dig innan du når Tegelbacken!
 • Å andra sidan kanske du tycker att skönhet går före allt och det är helt okej också givetvis.
 • Toaletter finns på startområdet och inne i Pride Park, men däremellan kan de vara svåra att hitta så planera era toalettbesök.
 • Drick vatten eller alkoholfri dryck under paraden. Bered dig på en het dag!
 • Det är uppmärksamheten som gör paraden roligast - klä dig för att imponera, eller förvåna. Tänk färg, flärd och stolthet.
 • Smycka ert ekipage som det inte fanns någon morgondag men framförallt:  Ha roligt och en riktigt härlig dag!

Vi ser väldigt mycket fram emot paraddagen tillsammans med er!
Vi ses på lördag! Happy Pride!

Foto: Anna Tjernström

Publicerad: 2018-08-01

Senast uppdaterad: 2018-08-01

Samarbetspartners

Sponsorer