Gå till innehåll
Svenska Konståkningsförbundet
Svenska Konståkningsförbundet

Sommarserie: Elitlicens och värdegrundsarbete

I sommar publicerar vi en mindre artikelserie om gångna säsongens stora händelser. Idag skriver vi om vårt arbete med att införa Elitlicens.

Svenska Konståkningsförbundet beslutade att införa en Elitlicens för landets konståkningsföreningar. Elitlicensen är ett viktigt steg i förbundets utveckling och är ett mycket bra verktyg för att vidareutveckla sin förening och sin verksamhet – på många plan. Förhoppningen är att införandet av en Elitlicens gör det möjligt för enskilda åkare/lag, föreningar och svensk konståkning att utvecklas och växa ännu mer.

En viktig del av Elitlicensen är föreningarnas arbete med värdegrundsfrågor och samtal kring vår uppförandekod. Några klubbar som redan beviljats Elitlicens är Tjörns KK och Uddevalla KF, som båda uppvisat exempel på kreativt och bra arbete med värdegrund och uppförandekod.  Kanske kan detta vara inspiration för fler klubbar i landet?

Tjörns KK's värdegrundsarbete heter GRETA. 
Genom att knyta upp värdegrunden på ett ord eller ett namn blir det lättare för medlemmarna att lägga värdeorden på minnet.  För att säkerställa att värdegrunden är lätt-tillgänglig för alla medlemmar finns den publicerad på föreningens hemsida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..


I Uddevalla KF tog de tillfället i akt att jobba med diskussionskorten i samband med den årliga isshowen när hela föreningen ända var samlad.  De har även lyckats få in samtal på ett smidigt sätt i åkarnas och tränarnas vardag.

– Istället för stormöte har vi, vilket föll ut mycket bra och fångade många fler föräldrar, gjort så här: Inför showen träffas föräldrar i alla grupper och syr. Vi sitter i ishallens alla utrymmen och blandas såklart även gruppvis, vid många tillfällen. Vi i styrelsen har spritt ut oss i dessa grupper och använt oss av korten, något eller några kort varje gång. Det har blivit mycket bra. På detta sätt har vi kunnat prata fler gånger och mycket mer, berättar föreningens ordförande Marie Högesjö.

– Våra tränare har fått in detta tänket och jobbar med korten i tränarrummet i pauserna, de tar ett kort och diskuterar. De tar även med sig en fråga från korten ut på träningen och tar ett exempel och pratar om. Det har blivit till stor hjälp i det vardagliga arbetet.  "Tänk till-korten" som vi kallar dem, "Vad tänker du på?" osv har vi satt upp på dörren på väg ut till isen, där åkare/tränare kan skriva. Det har också varit ett bra sätt att få in tänket på ett bra sätt i vardagen, förklarar Marie.


För att läsa mer om Elitlicens, klicka här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Vill du läsa mer om Svenska Konståkningsförbundets värdegrund kan du göra det här. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Publicerad: 2018-07-20

Senast uppdaterad: 2018-07-20

Samarbetspartners

Sponsorer