Gå till innehåll
Svenska Konståkningsförbundet
Svenska Konståkningsförbundet

Lärorikt synkro-sammandrag i Finland

Den 18-20 maj anordnades ett Synkro-Ungdomslyft i Finland. Jenni Honkila har delat med sig av en intressant reseberättelse från utbildnings- och träningshelgen.

Fredagen den 18 maj träffades vi på Viking Lines terminal i Stockholm för avresa mot Helsingfors ochen spännade träningshelg i Finland.  Med på resan var 2 åkare och 2 tränare från ungdomslagen Karisma, Harmony, Seaflowers, Limelight, Together och Caprice samt projektledaren Jenni Honkila.  Vid den gemensamma middagsbuffèn på båten hann vi lära känna varandra lite bättre.

 

Lördagen den 19 maj anlände vi i Helsingfors.  Vi checkade in på hotellet och åkte sedan till Paloheinä ishall för lunch.  Första träningspasset inleddes med uppvärmning under ledning av Team Unique-åkare. Team Unique från Helsingfors Skridskoklubb placerade sig på fjärde plats vid VM i Stockholm i April och tränas av Mirjami ”Miru” Penttinen som också höll i utbildningshelgen. Under träningspasset fick vi också en värdefull genomgång av stegteknik Miru och Unique-åkarna.

 

Efter ispasset visade Unique-åkarna lite stretchövningar för åkarna medan tränarna fick ha föreläsning/pratstund med Mirjami som berättade om sin tränarfilosofi, om sin karriär som tränare från nybörjare tränare till VM guld med Team Unique samt värdefull information kring träningsupplägg och säsongsplanering.  Här fick vi också bra möjlighet till frågestund och dialog.

 

Vi hade flera pass stegteknik och Mirjami förklarade varför de valt jobba utefter sin teknik och var väldigt intresserad av få höra hur vi tränar i Sverige. Åkarna fick mycket bra feedback från Mirjami och Unique-åkarna under hela helgen.

 

Lördagen avslutades med en gemensam middag på hotellet.  Det var en härlig middag med mycket prat, erfarenhetsutbyte och ett utmärkt tillfälle att lära känna varandra.

 

Söndag morgon började vi tidigt med träning tillsammans med Team Unique, men även några åkare från Team Mystique (junior) och Team Dynamique (ungdom). Mirjami pratade mycket om hur viktigt det är att alla i laget har bra skridskoteknik och lik åkstil. De tränar mycket teknik även under tävlingssäsongen och hade gärna tränat ännu mer om det fanns mer tillgång till is.  Vi fick även tillfälle att jobba med pivot blockövningar.

 

Under fyspasset visade Mirjami och åkarna steg- och spiralövningar som de brukar göra på marken.  

 

Söndag eftermiddag gick vi igenom genom synkroelementen och Mirjami delade med sig tips kring pivot block och travelling wheel på isen. Våra åkare fick prova elementen med finska åkare och både  tränare och åkarna fick jättebra tips från dem.

Publicerad: 2018-07-11

Senast uppdaterad: 2018-07-11

Samarbetspartners

Sponsorer