Gå till innehåll
Svenska Konståkningsförbundet
Svenska Konståkningsförbundet

Rapport från 57:e ISU-kongressen i Sevilla, Spanien

Den 57:e ISU-kongressen genomfördes förra veckan i spanska Sevilla. Över 400 motioner och sedvanliga årsmöteshandlingar för de två senaste säsongerna avhandlades. På plats var alla ISU Office Holders samt över 260 delegater från 72 medlemsländer.

Svenska Konståkningsförbundet representerades av förbundets ordförande Katarina Henriksson, vice ordförande Peter Levin och Malin Jarl, generalsekreterare. Dessutom var Petra Tyrbo på plats i egenskap av ledamot i ISU Technical Committee Synchronized Skating och Nathalie Lindqvist, ledamot i ISU Athletes Commission. Från Sverige var även Svenska Skridskoförbundet representerade med Daniel Cabelduc, vice ordförande och Anne Österberg, generalsekreterare samt Ulf Lindén, hedersledamot i ISU.

 

Den svenska delegationen med Ulf, Anne, Daniel, Peter, Malin och Katarina

Inom ISU, International Skating Union, finns inte enbart konståkning som gren utan även hastighetsåkning (Speed Skating och Short Track Speed Skating). De första dagarna på kongressen är gemensamma där beslut fattas om de övergripande reglerna för båda grenarna. Därefter delar man på sig och fortsätter med grenspecifika regler. Sista dagen fortsätter kongressen tillsammans och valen genomförs.

Glädjande nog valdes Petra Tyrbo på nytt in i ISU Technical Committee Synchronized Skating på fredagen. Petra fick flest röster (61 st) och är därmed First Member de kommande fyra åren. Nathalie Lindqvist fortsätter det viktiga arbetet i ISU Athletes Commission tillsammans med åkare från alla discipliner inom ISU.

För första gången i historien var kongressen tillgänglig på live stream på ISU:s YouTube-kanal och kunde följas av intresserade runt om i världen. ISU Council (styrelsen) avslutade kongressen med möte helgen den 9-10 juni där de bland annat beslutade att tilldela Svenska Konståkningsförbundet och Stockholm VM i singel, paråkning och isdans 2021 – en fantastisk avslutning för Sveriges del!

 


Svenska Konståkningsförbundets förtroendevalda; Peter, Katarina, Petra och Nathalie

 

Några av besluten från årets kongress:

  • Endast ett (1) hoppelement i kortprogrammet får bonus när det utförs i andra halvan av programmet och endast tre (3) hoppelement i friåkningen får bonus när de utförs i andra halvan av programmet. Detta för att få mer välbalanserade program.
  • Begränsat antal kvadruplar får utföras; av alla tripplar och kvadruplar i ett program kan endast två (2) repeteras och maximalt en (1) kvadrupel får repeteras.
  • Intervallet på GOE (Grade of Execution) ökar från 7 till 11, dvs. från -3/+3 till -5/+5.
  • En ny föreslagen definition av hoppsekvens gäller; en hoppsekvens består av 2 (två) hopp, oavsett antal varv i luften, som börjar med ett hopp omedelbart följt av ett ”Axel-type jump” med ett direkt steg från landningsbågen för det första hoppet till Axel-hoppets ansatsbåge.
  • Isdansens "Short Dance" byter namn till "Rhythm Dance".
  • Antalet kvalificerade paråkare till friåkningen på VM ökar, från 16 till 20.
  • De enda ej tillåtna elementen från och med nu är volter och parlyft som ej utförs korrekt.
  • Ett antal förslag godkändes i det fall synkroniserad konståkning accepteras som en ny olympisk disciplin. Förslaget om att ett lag måste bestå av minst 16 åkare på isen under mästerskap gick inte igenom, vilket dessvärre kommer göra det svårare att delta på OS.
  • Anpassa ISU:s medaljceremonier till Internationella Olympiska Kommitténs, IOK:s, medaljceremonier genom att dela ut först brons, sedan silver och sist guld.

 

De svenska reglerna uppdateras inom kort och publiceras på hemsidan.

För alla beslut, läs mer här: https://isu.org/news/145-news/12111-decisions-of-the-congress?templateParam=15 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Publicerad: 2018-06-13

Senast uppdaterad: 2018-06-13

Samarbetspartners

Sponsorer