Gå till innehåll
Svenska Konståkningsförbundet
Svenska Konståkningsförbundet

Svensk konståkning på Träffpunkt Idrott

Den 5-7 mars är det dags för Träffpunkt Idrott på Svenska Mässan i Göteborg. Självklart finns Svenska Konståkningsförbundet på plats för att diskutera den stora bristen på isytor runt om i landet för såväl organiserad träning som för spontanidrotten.

Vi vill även diskutera hur vi kan arbeta för att skapa mer jämställda idrottsanläggningar så att flickor och pojkar kan få idrotta på lika villkor.

Tillsammans med nio andra idrottsförbund och Riksidrottsförbundet finns vi på plats i monter B09:52. Med oss har vi fd landslagsåkarna Joshi Helgesson (bl a EM-fyra 2015 som deltagit på många EM och VM), Isabelle Olsson (flerfaldig medaljör på internationella tävlingar och som deltagit på EM) och Justus Strid (som även tävlat för Danmark på både EM och VM). På plats finns även Alice Nyman, en av åkarna i flerfaldiga världsmästarlaget Team Surprise som tävlar i konståkningens lagidrott, synkroniserad konståkning.  

Kom förbi och diskutera konståkningens förutsättningar med de som kan det bäst. Hur kan anläggningar anpassas för att flickor och pojkar ska kunna idrotta på lika villkor? Varför är skyddsglaset i vägen?  Fallskydd – vad är det? Varför bör temperaturen i ishallen vara lägst 7 grader? Vad är egentligen synkroniserad konståkning? Inspireras av landslagsstjärnornas erfarenheter av anläggningar såväl nationellt som internationellt och av det lyckade samarbetet mellan ishockey och konståkning i Skärgårdens Sportklubb för att få istiderna att räcka till!

Svenska Konståkningsförbundets ordförande Katarina Henriksson deltar tillsammans med kollegor från andra isidrotter i seminariet ”Is för alla – framtidens isytor” tisdag den 6 mars kl. 14:00. Katarina och kollegorna i panelen bjuder in till en frågestund efter seminariet i Svenska Ishockeyförbundets monter.

Svensk Konståkning på Träffpunkt Idrott:

Måndag 5 mars

Montern:

11-12 Justus Strid (Dansk mästare, numera tränare i Skärgårdens Sportklubb)

11-14 Isabelle Olsson (Flerfaldig SM-medaljör, EM-finalist)

14-18 Alice Nyman, Team Surprise

 

Tisdag 6 mars

Montern:

9-17 Justus Strid (Dansk mästare, numera tränare i Skärgårdens Sportklubb)

9-14 Isabelle Olsson (Flerfaldig SM-medaljör, EM-finalist)

 

Seminarium:

14-14:45 Seminarium: Is för alla – framtidens isytor, Katarina Henriksson mfl.

 

Onsdag 7 mars

Montern:

9-16 Joshi Helgesson (Flerfaldig Svensk Mästarinna, EM-fyra 2015)

9-16, Alice Nyman, Team Surprise

 

Mer information om Träffpunkt idrott: www.traffpunktidrott.se Länk till annan webbplats.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Svenska Konståkningsförbundet bildades tillsammans med Svenska Skridskoförbundet 1904 och blev självständigt 1945. Glädje, Glöd och Gemenskap är svensk konståknings ledord och i vår verksamhet strävar vi efter att alla medlemmar, oavsett ambition eller personliga förutsättningar, ska ges möjligheten att uppnå sina egna drömmar. Konståkning ÄR en idrott för alla! 

 

Konståkning är en av de tio mest växande idrotterna i Sverige, men tillväxten begränsas av brist på isytor och ojämnställda anläggningar och idrottsmiljöer. Vi vill öka förståelsen för att isytan är en förutsättning för vår verksamhet, att fördelningsmodeller av istider måste ske utifrån de olika idrotternas behov samt att anläggningar måste anpassas efter de idrotter som verkar där.

Så länge inte idrotter värderas och prioriteras på ett likvärdigt sätt och resurser fördelas rättvist kan inte jämlika villkor uppnås. Ett medvetet jämställdhetsperspektiv måste ligga till grund för all verksamhetsplanering så som fördelning av träningstider och utformning av träningsanläggningar.

 

Svensk konståkning är en erkänt duktig arrangör av internationella mästerskap. Nu närmast arrangerar vi VM i synkroniserad konståkning i Ericsson Globe Arena i Stockholm den 6-7 april 2018.

 

Svensk konståkning i siffror

  • 27 000 medlemmar
  • 4 900 licensierade tävlingsåkare
  • ca 140 medlemsföreningar (de 10 största föreningarna har över 300 medlemmar vardera)
  • 11 distrikt
  • 7:e mest växande idrotten vad gäller antal deltagartillfällen 2004-2014 (+34 %)

 

Läs mer om svensk konståkning på www.svenskkonstakning.se Länk till annan webbplats. och www.skatesweden.se

Publicerad: 2018-03-02

Senast uppdaterad: 2018-03-02

Samarbetspartners

Sponsorer