Gå till innehåll
Svenska Konståkningsförbundet
Svenska Konståkningsförbundet

Så ska Sverige bli bättre i paråkning och isdans

Sverige har haft fina framgångar i singelåkning och synkro de senaste åren. Men på isdans- och paråkningssidan har det varit mer tunnsått. Karin Skarstedt, ledamot i utvecklingskommittén och tidigare isdansare hoppas att det ska bli ändring på det.

– Jag vet att det finns svenska åkare som skulle kunna bli bra isdansare, men det gäller att man vågar satsa. Det handlar om att få fram ett par och få dem att hålla ihop genom den hårda träningen, säger hon.

I september 2016 hölls ett sammandrag för isdans och solodans, där fem par och 13 solodansare var med. Solodans innebär, precis som det låter, att man åker isdans på egen hand, utan partner.

– Det är lite mer aktivitet på isdans- och solodansfronten just nu, än vad det varit tidigare. Man ser på länder som har mycket isdans, att man bygger mycket på solodans. Har man solodansare håller man isdansdelen vid liv och åkarna kan hitta partner över tid. Det är också ett sätt att få kunskap om isdans för att utbilda tränare och domare. Så jag hoppas att vi kan behålla solodansen.

Under 80-talet fanns det flera isdanspar i Sverige som deltog på SM, och vid fyra tillfällen har Sverige haft representanter i mästerskap, varav tre i EM (senast 1985), och en gång i VM (1982). Senast ett par var med på SM var 1991. Karin Skarstedt förklarar att ett fåtal engagerade personer kan vara skillnaden mellan att det finns isdans och inte. Både i Stockholm och i Göteborg fanns det under den perioden eldsjälar som hjälpte till att hålla isdansen levande.

Under isdanssammandraget i Nacka i september 2016 fanns åtminstone två par som med rätt förutsättningar skulle kunna tävla på ett SM i framtiden, enligt Karin Skarstedt.

– Om de håller sig friska och kan fortsätta träna är det inte alls orimligt.

Ett av isdansparen är Thomas Nordahl och Malin Malmberg från Östermalms KK som tävlat flera internationella tävlingar under 2010-talet, bland annat The Nordics 2012, Volvo Cup i Riga 2011.  Den här säsongen har de deltagit på två ISU tävlingar – Mentor Torun Cup i Polen och Bavarian Open i Tyskland.

På paråkningssidan har Sverige haft ett antal par som tävlat på SM och internationellt under 2000-talet. Senast Sverige hade ett par i ett mästerskap var 2007, då Angelika Pylkina och Niklas Hogner deltog i VM. Och 2012 var Michelle och Richard Lundberg uttagna att tävla EM, men tvingades lämna återbud på grund av skada. Året efter, 2013, var senast vi hade ett par med på SM (Ronja Roll/Gustav Forsgren).

I Kalifornien i USA tränar tvillingarna Greta och John Crafoord, som är 15 år och som redan haft en del paråkningsframgångar i amerikanska tävlingar. De flyttade från Sverige och Mölndals Konståkningsklubb 2009. Under SM i Malmö i december 2016 var de på plats för att åka sina program inför svenska experter och domare, samt landslagsledningen.

– Vi hoppas att de inom kort ska tävla för Sverige. De gör redan många svårigheter, säger Anna Hörnqvist, sportchef på Svenska Konståkningsförbundet.

Generellt är det i paråkning, precis som i isdans, svårt att hitta en bra partner som man passar ihop med, säger Karin Skarstedt.

– Det hänger mycket på att det finns en tränare, att klubben måste satsa och låta paråkning ta plats.

Hon fortsätter:

– Det saknas också paråkningstränare hos vilka man kan börja så smått för att sedan gå vidare om man vill elitsatsa. Man måste våga ha par på en lägre nivå också, man kan inte räkna med att alla ska åka SM, då är det mycket svårare. Då får vi inte heller någon tradition.

I sommar kommer Uppsala Skridskoklubb erbjuda paråkning på Rimbolägret vecka 25 och 26.  Såväl nybörjare som mer erfarna paråkare är välkomna, och lägret är öppet för åkare i alla åldrar. Tränare i paråkning kommer att vara Mike Aldred, trefaldig brittisk mästare i paråkning och deltagit i VM, EM och junior-VM. Efter sin aktiva karriär deltog Mike i många shower, bl a Holiday on Ice, och är numera huvudtränare i Odense.

– Kanske finns det andra enstaka par som liksom min son Fredrik och hans partner Tilde söker efter möjligheten att utvecklas. Vi hoppas kunna erbjuda detta på Rimbolägret, säger Anna Sprinchorn, en av initiativtagarna till satsningen i sommar.

Karin Skarstedt har hopp om att Sverige ska kunna få fram både paråkare och isdansare i framtiden.

– Jag tror vi har en otrolig potential i konståkningen nu i samband med att man infört tävlingar för vuxna, Adult Skating. Om det finns vuxna konståkningsintresserade kan de så småningom bli tränare och domare. Jag hoppas på framtiden!

Uppsala Skridskoklubb anordnar 2017, som ensam klubb i Sverige, sommarläger för paråkare!

Såväl nybörjare som mer erfarna paråkare är välkomna, och lägret är öppet för åkare i alla åldrar. Tränare i paråkning kommer att vara Mike Aldred. Mike kommer ursprungligen från England. Han har varit tredubbel brittisk mästare i paråkning och deltagit i VM, EM och junior-VM. Numera är han huvudtränare i Odense.

Anmälan och information: 

www.uppsalask.com Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Frågor besvaras av lägerledningen: 

rimbo.uppsalask@gmail.com

Öppnas i nytt fönster.

Publicerad: 2017-03-27

Senast uppdaterad: 2017-03-27

Samarbetspartners

Sponsorer