Gå till innehåll
Svenska Konståkningsförbundet
Svenska Konståkningsförbundet

Konståkning, gymnastiken och simhoppningen i unikt samarbete i Malmö

Föreningar inom gymnastik, simhopp och konståkning i Malmö gick ihop i ett samarbetsprojekt hösten 2015, för att med gemensamma resurser skapa en stimulerande och högkvalitativ utvecklingsmiljö med idrottaren i centrum. Projektet pågår till 2020.

Malmö Kappsimmningsklubb, GK Motus-Salto, Malmö Konståkningsklubb och Malmö Idrottsakademi inledde 2015 ett gränsöverskridande samarbete med mål om att skapa hållbara idrottare med chans att nå sina drömmars mål. Idén är att ge likasinnade idrottare i olika åldrar möjlighet att träna tillsammans och förbättra den psykosociala miljön och trivseln, vilket i sin tur kan ge resultat på idrottsprestationerna.

Att just dessa tre idrotter gich samman – gymnastik, simhopp och konståkning – beror på att de har många gemensamma beröringspunkter säger Ela Magnusson, tränare i Malmö Konståkning och en av drivkrafterna bakom projektet.

– Vi är alla för små för att starta upp någon större satsning på egen hand men vi drogs till varandras idrotter och såg möjligheterna. Nu kan vi anlita bättre träningsexperter och samordna våra resurser på bästa sätt, säger Ela.

Under förra säsongen så genomfördes bland annat styrketräning, balett, rörelse- och motorikträning, dagläger, tränarträffar, marknadsföringsarbete och de aktiva fick också möjlighet att prova på varandras idrotter. Ela Magnusson berättar att flera barn valt att byta eller börja med varandras idrotter under projektet.

– Vi hade t.ex. två personer som var barn till en gymnastränare som började åka konståkning. Sånt är såklart alltid roligt, att nya ögon öppnas för olika idrotter. Vi stänger inte dörrarna för att de ska göra något annat, även utanför dessa tre idrotter, säger Ela.

Hösten 2016 kompletterade man med utbildningar för både aktiva och föräldrar i kost och idrottspsykologi. I februari höll även Anne Line Gjersemen föreläsning om hennes OS-deltagande och väg mot Sotji 2014.

Totalt är 60 aktiva och deras tränare med i projektet. De är indelade i tre grupper med ca 20 aktiva i varje, en elitgrupp, en juniorgrupp och en barngrupp.

Projektet har finansierats bland annat från Skåneidrotten, Malmö idrottsakademi och idrottslyftsmedel från respektive specialidrottsförbund.

– Vi har lagt ned mycket jobb men vi har otroligt mycket stöd av våra respektive förbund och Jan-Olof Jakobsson på Malmö Idrottsakademi som varit otroligt viktig för projektet, säger Ela.

Vilka långsiktiga effekter som samarbetet fört med sig är alldeles för tidigt att sia om säger Ela utan menar att det först 2020 går att dra slutsatser.

– Att det är uppskattat och ger oss fler möjligheter kan vi såklart se redan nu men vad det innebär i längden får vi se. Vi kör helt enkelt på!

Svenska Konståkningsförbundet införde 2016 en Uppförandekod, ett arbetsverktyg för alla inom konståkningen, en värdegrund och gemensamma riktlinjer som ska hjälpa aktiva och ledare inom konståkningen att skapa en idrott som lockar fler, och där fler stannar kvar längre.

Se en kort film om projektet Länk till annan webbplats.


Publicerad: 2017-02-20

Senast uppdaterad: 2017-02-20

Samarbetspartners

Sponsorer