Gå till innehåll
Svenska Konståkningsförbundet
Svenska Konståkningsförbundet

Nathalie Lindqvist historisk första representant i ISU Athletes Commission

Natalie Lindqvist är lagkapten i Team Surprise och har varit en del av laget i sju år. Härom dagen blev hon den först valda representanten i nyinrättade ISU Athletes Commission, med uppgift att lyfta aktiva åkares åsikter från ISUs fem discipliner.

Skatesweden har träffat henne för att höra hennes reaktioner på utnämningen.

 

Det är inom disciplinen synkroniserad konståkning som Nathalie valts av ISU (Internationella Skridskoförbundet) att representera och verka för aktiva åkares åsikter och viljor på en internationell nivå i den nyinrättade Athletes Commission. Egentligen skulle en omröstning gjorts av åkarna under vårens VM i synkroniserad konståkning i Colorado Springs, USA. Men i och med att det ryska förbundet blev tvungna att dra tillbaka en kandidat eftersom de nominerat två och man bara får nominera en från varje medlem, blev Nathalie Lindqvist automatiskt vald till posten.

– Det kom lite som en chock, jag hade ju förväntat mig att det skulle bli en omröstning först i vår och var ju inte heller säker på att jag skulle bli vald. Men självklart var det jätteroligt att få beskedet.

 

Med en bakgrund både inom singelåkning, där hon åkt SM på ungdomsnivå och med många tävlingsår på den absoluta toppklassen inom synkro med Team Surprise har Nathalie mycket erfarenhet kring tillvaron för elitåkare. 

– Jag har åkt konståkning sedan jag var tre år gammal och haft Andrea (Dohany, red. anmärkning) som tränare i stort sett hela mitt liv. Hon tyckte att jag hade rätt profil för uppdraget och tillsammans med henne tog vi fram nomineringsbidraget, säger Nathalie.

 

Nomineringen skickades in i slutet av december och knappt en månad senare står hon nu som vald representant.

 

Vad hoppas du att din roll i denna nybildade kommissionen kommer innebära?

– Jag vill dela med mig av den erfarenhet jag har och bli en representant för sporten och de andra lagen. För mig är det viktigt att driva utvecklingen framåt. Idag kan jag tycka att det är mycket singelåkning, paråkning i fokus och så är synkro en liten, egen gren. Hur kan man göra det till en enhet i större utsträckning? Att kunna ta input från alla de internationella lagen är såklart en viktig del också. 

Hur tror du att din roll som lagkapten i Team Surprise kommer påverka? 

– I och med att jag varit med så pass länge, på internationella och nationella tävlingar så tror jag att jag har mycket bra erfarenheter som jag kan ta med in i den här rollen. Som lagkapten har man varit med på olika möten, pressträffar och sammanträden inom ISU tidigare. Det finns en trygghet och en styrka i det tror jag. Men i slutändan handlar allt om att lyssna på åkarna och göra deras röster hörda.

Har du fått några indikationer på hur arbetet kommer se ut?

Allt det här är väldigt nytt än så länge. Representanterna för de andra disciplinerna kommer inte vara klara förrän efter våren. Vi får helt enkelt se var allting landar. 

Det låter som att du har gott om tid att smälta allt och förbereda dig med andra ord?

– Haha, ja verkligen, jag kommer vara ivrig och stå och stampa när de andra ansluter!

Om Nathalie Lindqvist:

Lagkapten i Team Surprise, svenska landslaget inom synkroniserad konståkning
Ålder: 25

År med landslaget: 7

Meriter: VM guld 2012

Åkte tidigare: Singel i Landvetter KK

Utanför konståkningen: arbetar Nathalie som privat rådgivare på Nordea Bank

ISU Atheletes Commission

Kommissionens syfte är att lyfta och värna om åkarnas åsikter och idéer inom ISU samt att utveckla sporten. Beslutet om att införa kommissionen togs på kongressen i Dubrovnik i juni 2016. Utövarna själva kommer att välja varsin representant inom 5 discipliner; 

Short Track

Short Track Speed Skating

Single and Pair Skating

Ice Dance

Synchronized Skating 

Valen görs på resp. disciplins VM. Det blir alltså totalt 5 valda personer. Första gruppen av valda ledamöter sitter i 2 år till 2019, därefter väljs man på 4 år. 

Här kan du läsa mer om Commissionens arbete och syfte (OBS, engelska) –

http://static.isu.org/media/392301/2043-isu-athletes-commission.pdf

Länk till annan webbplats.

Fotograf: Linn Feldt

Publicerad: 2017-01-26

Senast uppdaterad: 2017-01-26

Samarbetspartners

Sponsorer