Gå till innehåll
Svenska Konståkningsförbundet
Svenska Konståkningsförbundet

Landslagsåkare utvecklar konståkningen med forskning

Ondrej Spiegl är inte bara landslagsåkare utan läser också Masterprogrammet på GIH i Stockholm. Läs hur han kombinerar högskolestudier och landslagsåkning och om hans forskning som kan bidra till att minimera skador på aktiva konståkare.

Hur funkar det att vara landslagsåkare och samtidigt vara heltidsstudent?
– Det är inget lätt pussel att få tiden att räcka till men det är faktiskt möjligt att kombinera heltidsstudier med idrott på elitnivå. Jag har verkligen lärt mig att utnyttja tiden effektivt och inte skjuta upp saker eftersom det finns ännu mindre tid att göra dem då. Jag försöker också att göra saker i förväg, även om det oftast blir exakt i tid haha! Att träna fyra timmar per dag känns som en belöning när man har suttit vid datorn eller läst böcker hela dagen.

Vilken typ av utbildning går du?
– Jag läser Masterprogrammet i Idrottsvetenskap på Gymnastik- och Idrottshögskolan (GIH). Klassen består av sjukgymnaster, lärare, tränare och idrottare. Programmet är uppbyggt så att vi kan välja ur ett kursutbud vilket ger oss möjlighet att fokusera på frågor som vi vill inrikta oss på i vår yrkeskarriär. I mitt fall är det sport- och träningsfysiologi, framför allt biomekanik och motorisk kontroll, som jag är intresserad av. 

Du pluggade på universitetet i Brno tidigare.  Hur skiljer sig universitetslivet mellan Brno och Stockholm?
- Både vardagslivet och universitetssystemet skiljer sig mycket mellan Tjeckien och Sverige. På tjeckiska universitet upplevde jag det mer praktiskt och här på GIH är det mer teoretisk. Brno är en mycket mindre stad än Stockholm, vilket naturligtvis också innebär skillnader.  Framförallt tar logistiken upp mer tid här.

Tror du att dina studier påverkar dig som idrottare?
– Absolut.  Att studera och forska inom idrotten gör att jag förstår principerna kring träningen mycket bättre. Jag vet vad jag ska göra, hur jag ska göra det, när och varför. Det har hjälpt mig att bli en bättre idrottare. Jag hör ibland åsikter om att idrottsstudier på universitetsnivå inte har samma status som till exempel juridik, ekonomi etc. Sanningen är att idrotten fyller en viktig samhällsfunktion.  Om någon vill ägna en karriär åt att forska och utveckla bra idrottsvanor kommer det ha positiva hälsoeffekter för idrottare för resten av deras liv.

Du har gjort en intressant undersökning om hur olika skridskor påverkar kroppen.  Hur fick du den idén?
- 2013 opererade jag båda knäna och vissa läkare tror att mina problem började i det ögonblick då jag bytte från ett märke av skridskor till ett annat, särskilt från Graf till Edea. Därför beslutade jag mig för att ta reda på om det verkligen finns en skillnad mellan dessa två konståkningsskridskor. I mitt examensarbete undersökte jag hur olika skridskor påverkar människokroppen under ett antal hopp. Forskningsprojektet tog mig över ett halvår att slutföra.

Vad är nästa steg för studien?
– Resultaten från forskningen visade signifikanta skillnader mellan de undersökta skridskorna i exponering av kroppen till den vertikala markreaktionskraften och i position och rörelse av foten under landningens inverkan. Så jag har beslutat att utöka studien, där flera deltagare kommer att delta i forskningen och även se om det sker någon förändring i krafterna under landning mellan en ny och en inåkt skridsko. Med tillräckligt många deltagare och en bra undersökningsmetod kan jag publicera resultaten i en tidskrift inom idrottsvetenskap.

Vad hoppas du att studien kommer att leda till?
– I ett av testförhållandena i min forskning fann jag att med varje landning utsätts åkarna i genomsnitt för 28 kg mer av kraften i Graf jämfört med Edea. Med tanke på mängden hopp en åkare utför varje dag är en sådan skillnad mellan skridskorna avgörande. Det kan hjälpa åkarna att välja skridskor som utsätter dem för mindre kraft under landning.

Det låter fantastiskt spännande.  Vi hoppas naturligtvis på att du ska kunna forska vidare om detta och hjälpa konståkare att undvika onödiga skador under sin konståkningskarriär.
- Ja, det är ju så klart väldigt värdefull kunskap.  Det var inte helt lätt att hitta sponsorer till undersökningen. Jag är tacksam att Josh på Basset Blades och Teijas Skateshop kunde sponsra med skridskor. Och självklart för plastisen vi kunde hyra från Nordic Ice.

Har du planer på att plugga vidare?
– Jag skulle gärna vilja doktorera, på GIH eller någon annanstans. Det är många sökande så det är hård konkurrens om platserna.  Lyckas jag publicera min forskning så kan det hjälpa mig att få en av de åtråvärda platserna. 

Hur ser planerna ut efter att du har avslutat dina akademiska studier,  utöver att vara en konståkare?
– Jag är verkligen intresserad av idrottsvetenskap och biomekanik så jag vill väldigt gärna arbeta inom det området.  Jag är intresserad av allt som har med idrott att göra, så jag kommer nog alltid hitta något som jag brinner för.

 

Läs om Ondrejs studie av skridskorna Graf och Edea här! Länk till annan webbplats.

Foto Adrian Pehrson/Studio Emma Svensson

Publicerad: 2016-12-05

Senast uppdaterad: 2016-12-05

Samarbetspartners

Sponsorer