Gå till innehåll
Svenska Konståkningsförbundet
Svenska Konståkningsförbundet

Så viktig är den rena idrotten

Dopade aktiva är ett hett ämne inom idrottsvärlden. Förespråkandet av rent spel är en av punkterna i Svenska Konståkningsförbundets uppförandekod som tagits fram. Skatesweden talade med den svenska konståkningsstjärnan Alexander Majorov om saken.

Hur ser du på dopning inom idrotten?

– Avsiktlig dopning är fel, som att ta anabola steroider för att öka muskelmassan, eller att använda epo för att förhöja antalet röda blodkroppar så man orkar mer. Man ska ha respekt för dem man tävlar mot, och det är inte respektfullt att dopa sig, det är fusk.

– Samtidigt kan misstagsdopning drabba vem som helst. Det kan finnas förbjudna medel i vanliga vitaminer, huvudvärkstabletter, och så vidare. Särskilt svårt är när man är utomlands och blir sjuk, då är det svårt att ta mediciner eftersom man inte vet vilka substanser som faktiskt ingår i dem. Det är också intressant var gränsen för vad som ska anses som prestationshöjande går. Koffein är prestationshöjande men finns ännu inte på listan över förbjudna preparat.

Hur ser du på att nästan samtliga idrottare som åkt fast för dopning hävdar att det skett av misstag?
– Man måste se vad sannolikheten är att idrottaren använt dopningen medvetet. Alltså om substansen gynnar idrottaren på något sätt.

– Men det är garanterat mitt ansvar som idrottare att se till att jag inte får i mig något otillåtet, och jag är väldigt nojig. Allt dubbelkontrolleras. Även om jag tar paracetamol mot huvudvärk, måste man kolla alla hjälpsubstanser för att vara säker. Jag brukar kolla på anti-dopningsbyrån Wadas hemsida om ämnena är listade där. Men jag tycker att man inom svensk idrott skulle kunna underlätta för oss aktiva. Riksidrottsförbundet skulle kunna utveckla säkra kosttillskott för idrottare i Sverige, som protein- och kolhydratpulver. Det skulle vara en stor hjälp. Som det är i dag importeras produkterna och kan ha dolda substanser.

Hur svårt är det att hålla koll på allt?
– Väldigt svårt. Man får helt enkelt undvika allt som inte är nödvändigt, för att minimera risken att få i sig fel ämnen.

Hur ofta testas du?
– På en hel säsong kanske det blir tre tester per år, på landslagsläger och tävlingar. Senaste säsongen var jag borta en del på grund av skador, och då blev det färre tester.

Hur mycket tänker du på att du är en förebild för många unga konståkare?
– Jag försöker bara göra mitt bästa för att nå toppen. Jag vet att det är många yngre som ser upp till mig, men det kommer liksom på köpet, säger Alexander Majorov.

Läs mer om Svenska Konståkningsförbundets uppförandekod här. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Landslagsåkare, tränare och ledare går Sveriges första webbaserade utbildning om antidoping – Ren vinnare

Alla idrottare har ansvar att känna till och följa dopingreglerna. Nu har Svensk Antidoping en webbaserad utbildning som hjälper idrottare på alla nivåer att få koll på det viktigaste.

Elitkommittén singel, par och isdans (EK SPI) och Elitkommittén Synkro (SK SY) beslutade att alla landslagsåkare på seniornivå, samt åkare i toppgruppen (singel) och våra två seniorlag (synkro) ska göra utbildningen. Även alla tränare i landslagsledarteamet samt tränare och ledare i synkro ska genomgå Ren vinnare. Båda kommittéernas ledamöter är också i fart med att gå utbildningen.

Svensk Antidoping har sedan tidigare ett särskilt upplägg för idrottsföreningar som heter Vaccinera klubben mot doping (länka) http://www.rf.se/vaccinera Länk till annan webbplats. Den nya utbildningen är istället ett stöd för den enskilde att på ett enkelt sätt kunna ta sitt ansvar och öka sina kunskaper om antidoping. Innehåll och upplägg passar både etablerade elitidrottare och den som är i början av sin idrottskarriär.

Vill du också gå den webbaserade utbildningen Ren vinnare?

Avsätt ca 30 minuter för hela utbildningen – Ren vinnare (länka) http://www.renvinnare.se/ Länk till annan webbplats. Det är sju moduler som är tre till fyra minuter långa och som består av videoklipp, övningar och fakta. Utbildningen finns både på svenska och engelska. Du kan göra utbildningen i din mobil, surfplatta eller hemma vid datorn. Allt på en gång eller lite i taget, när och på det sätt som passar dig.  Programmet sparar dina framsteg. När du slutfört alla moduler får du ett diplom för genomförd kurs via mejl.

 

Publicerad: 2016-11-30

Senast uppdaterad: 2016-11-30

Samarbetspartners

Sponsorer