Gå till innehåll
Svenska Konståkningsförbundet
Svenska Konståkningsförbundet

Konståkning - en idrott även för vuxna

Intresset för konståkning i Sverige ökar och antalet medlemmar växer. Alldeles särskilt spännande är det att konståkningen lyckas attrahera och möta nya målgrupper. Många föreningar bedriver idag lyckosam och uppskattad vuxenverksamhet.

– Ja, vi lockar till oss både vuxna nybörjare och de som har åkt konståkning när de var yngre vilket känns väldigt roligt. Inom ramen för våra Stjärn- och Klubbtävlingar erbjuder vi även tävlingar för vuxna i den så kallade Adult-klassen, berättar Malin Jarl, Generalsekreterare för Svenska Konståkningsförbundet.

Vera Thormann Westberg är en eldsjäl som börjat träna konståkning i vuxen ålder. Hon började åka konståkning i februari i år i Solnas Hobbygrupp och har nu siktet inställt att under nästa termin ta de båda grundtesterna.

– Min målsättning är att bli så bra som jag kan bli i den här sporten och ta så många tester som möjligt.  Trots att jag var 29 år när jag började, berättar Vera.

Vera sporras och peppas av nyfunna vännerna Julia Sandberg, Sofia Bergström och Evelina Eliasson.  De är fd konståkare som haft några års paus och sedan några år tillbaka fått möjlighet att återuppta sitt intresse för konståkning.  Genom hobbygruppen har de blivit goda vänner och går gärna och fikar eller tar egna initiativ till träning tillsammans både utanför och på isen där tillfälle bjuds runt om i Stockholm.

Även i Göteborgsdistriktet har många klubbar vuxengrupper och det finns även flera synkrolag i mastersklassen. Föräldrarna utgör en stor del av dessa grupper, berättar Ingela Strid men nyligen har det startats renodlade grupper för fd konståkare.

I Skärgården har Justus Strid kommit igång med träning för en grupp på 25 fd konståkare som alla stormtrivs.  Föreningen All Star Skating Club startade upp med samma koncept i våras.

– Vi tränar två gånger i veckan.  Vi är olika många på träningarna men oftast ett bra, stort antal som tränar och har superkul, berättar klubbens ordförande Desirée Moberg.

– Vi deltar inte på läger, tävlingar eller uppvisningar och detta är ALLA klubbens medlemmars gemensamma beslut. Vi vill träna på egna villkor, ha kul och skapa en bra gemenskap. Vi är så tacksamma att vi fick möjlighet att starta den här föreningen därmed kan underhålla konståkningen som varit en sådan stor del i allas liv, tillägger hon.

I Stockholm har Katarina de Bourg tagit ett liknande initiativ med särskilda träningstillfällen en gång i veckan för fd konståkare.

– Att åka skridskor är ju en träningsform vi konståkare älskar och som är förknippad med så mycket glädje. Extra roligt är så klart att man får åka tillsammans med en massa gamla vänner och bekanta. Det slår en timme på gymmet för mig, säger Katarina de Bourg som avslutar med att berätta att hon nyligen bjudit in till kvällsträning för gruppen ”Begagnade Konståkare” i Drevviken en gång i veckan.

Vi ser fram emot att följa utvecklingen av denna spännande verksamhet! Att få se fler att idrotta längre upp i vuxen ålder kommer med all säkerhet att vara en självklar del i svensk konståkning framöver.

Publicerad: 2016-11-23

Senast uppdaterad: 2016-11-30

Samarbetspartners

Sponsorer