Gå till innehåll
Svenska Konståkningsförbundet
Svenska Konståkningsförbundet

Lisebergs isshow – något utöver det vanliga!

Lisebergs isshow är en show som varje år bjuder enormt många besökare på en oförglömlig föreställning. Ett glittrande, glimmande, frostig och sagolik park mitt i Göteborg, som helt klart är något utöver det vanliga!

Årets isshow heter ”Nötknäpparen – en sagolik isbalett”.  Premiären går av stapeln fredagen den 18 november och i år bjuds det på hela 39 föreställningar som genomförs oavsett väder.

– Det är en otrolig känsla att Liseberg valt att ha isshowen som vinterns dragplåster men naturligtvis finns det också ett stort krav att vi levererar bra konståkning tillsammans med en glittrande show på absolut högsta nivå.  Kostymerna är fantastiska, vi har en otrolig LED vägg och dekorationerna runt isbanan är magiska. Jag vågar påstå att detta är absolut den bästa isshowen vi gjort, berättar Carin Raabe en av koreograferna för showen.

– Isen inne på Liseberg är åkbar sedan två veckor tillbaka och just nu finslipar vi de små detaljerna inför premiären.  Vi har mycket rekvisita och de skall timas med musik och placeras rätt så att flödet mellan alla klädbyten går smidigt. Föreställningen är ca 27 minuter lång och vi har dessutom en pre-show där våra Lisebergskaniner får vara i rampljuset, fortsätter Carin.

 

Träningen inför isshowen började redan i somras på träningslägret i Falkenberg där solodelarna gjordes.  Lägret följdes upp med två intensiva träningshelger med alla åkare, innan ”repen” inne på Liseberg började.

– Först sker träningen på golv och så fort isen är åkbar flyttar vi ut träningen och njuter i fullo av att få åka skridskor utomhus, mitt i hjärtat av Göteborg, berättar Carin.

Lisebergs VD Andreas Andersen har varit med och dragit fram riktlinjerna till årets show. Runt isshowen arbetar en stor stab med att just årets isshow skall bli något alldeles extra.  Producenten, Sofia Sjölin, är en fantastisk idéspruta och förutom att hon är producent så arbetar hon hela året med att höja isshowen ytterligare en nivå.  Hon gör alla huvudbonader som åkarna har.  Till årets isshow har Sofia bl.a. gjort ca 50 stycken hattar.

– Kläderiet, där alla kläder sys, börjar redan under sommaren att sy alla våra kreationer. Inne i deras ateljé är ett hav av tyger, tillbehör, paljetter och gnistrande stenar.  En underbar ”godisaffär”, utbrister Carin.


 

Koreografer är Julia Ljungqvist, Lina Stenman och Carin Raabe.  Regissören, Johan Carlberg, åker även med i showen.

 

 

Musiken klipps av showens musikproducent Thomas Sjölin.  Thomas klipper förövrigt musik till många tävlingsåkare runt om i Göteborg.  Hans arbete startade direkt efter föregående års showslut då han började leta efter lämpliga musikstycken till årets isshow Nötknäpparen.  Efter ett antal timmars letande kom han och produktionsteamet fram till en amerikansk inspelning. Musiken väljs ut och därtill användes sju andra musikstycken för att få showen att ändra karaktär.  Totalt är musiken klippt 110 gånger.  Förutom alla klipp så finns det många ljudeffekter, både tydliga men även vissa knappt hörbara men som gör att det förstärker helhetsupplevelsen. Så snart musiken är klar så skall den passa ihop med LED-skärmarna och då arbetas det i tidskoder. LED-skärmarna fungerar som isshowens kuliss.

 

Åkarna som är med i årets uppsättning är tävlingsåkare eller f.d. tävlingsåkare och de kommer mestadels från Västsverige.  Flertalet har tävlat både svenska mästerskapen och några av dem även internationellt.

– I årets uppsättning har vi 24 åkare och 5 swingar (reserver).  Naturligtvis är vi extra stolta att vi har 12 killar med i årets upplaga, berättar Carin.  Åkarna kommer från 11 olika klubbar och sammanhållningen är otroligt fin. Åldrarna är spridda och det ser jag som en fördel, säger Carin.

 

De senioråkare som varit med i showen under åren är bl.a. Filip Stiller, Josef Oscarsson-Eriksson och Mattias Andersson, men även åkare ur bl.a. Team Surprise och ett stort gäng med fina medaljmeriter på Ungdoms- och Junior SM.

– Isshowen har alltid en röd tråd där vi vill visa upp så mycket som möjligt, vi har både singel, par och massnummer.  Bytena är täta och någon långtråkig stund kommer man inte att uppleva. Det är just kombinationen av duktiga singelåkare och synkroåkare som gör ensemblen så stark. Våra killar är starka och höga par lyft förekommer.  De sista två åren har vi lärt våra åkare att jonglera med poiar och bataner i mycket uppskattade eldnummer, förklarar Carin.

 

Jul på Liseberg öppnade första gången 2000 och då fanns isbanan med som en attraktion och klubbarna i Göteborg visade upp sig med små nummer.  Sedan 11 år tillbaka har Liseberg själva haft en egen uppsättning.  Från början i en ganska liten skala men under åren som gått så har det blivit större och större och numera är det en välbesökt föreställning som visas upp varje dag då parken är öppen.

– Jag har varit med som koreograf i 10 år och den största utmaningen är att hitta en extra knorr som får publiken att häpna.  Vi har enormt hjälp av vår producent som kommer med fantastiska idéer.  När dessa lämnas över till oss koreografer så slår vi våra skallar ihop för att göra idén till verklighet, och sen är det ”bara” att hitta en väg att förverkliga det på isen, berättar Carin.

 

I mellandagarna brukar Liseberg ha skridskoskola. Det brukar vara ett uppskattat inslag där man får prova på att vara isprinsessa för en stund eller kanske drömmen att lära sig att bromsa på skridskorna. Isen är välbesökt oavsett väderlek.


Intresset för isshowen är enormt och målet är att minst 100.000 åskådare skall se året show.  Det är en familjeföreställning som passar för alla åldrar och publiken är mycket blandad.

– Vi har även vunnit den prestigefyllda IAAPA tävlingen Brass Ring Awards tre gånger (the International Association of Amusement Park and Attraction). Det är en tävling där man tävlar mot andra nöjesparker runt om i hela världen.  Tävlingsklasserna är indelade utefter budget och konkurrensen är otroligt hård. Vi är alla enormt stolta över dessa utmärkelser.  Jag önskar er alla hjärtligt välkomna till en magisk dag på Liseberg och glöm inte att hälsa på oss vid isbanan, avslutar Carin.

För att se föreställningen – besök Lisebergs hemsida

www.liseberg.se

Länk till annan webbplats.

(Foto: Carin Raabe)

Publicerad: 2016-11-18

Senast uppdaterad: 2016-11-18

Samarbetspartners

Sponsorer