Gå till innehåll
Svenska Konståkningsförbundet
Svenska Konståkningsförbundet

Årets Hans Lindh-stipendiat

Styrelsen för Hans Lindhs Stipendiefond har utsett Selma Ihr från Föreningen Solna Konståkning till årets Hans Lindh-stipendiat.

Hans Lindhs Stipendiefond instiftades 1987 till minne av Hans Lindh som omkom genom en tragisk olycka den 17 april 1987. Ändamålet för fonden är att främja svensk konståkning i form av årligen utdelade stipendier, vilka kan gå till såväl åkare som tränare och domare. Avsikten är att mottagaren skall använda medlen för utbildning, undervisning och förkovran inom sporten. Stipendiet kan inte sökas, utan delas enbart ut på meriter.

 

Hans Lindh (1930-1987) dominerade svensk konståkning under 1940-talet. Han började sin konståkningsbana som 10-åring när fru Karlsson, känd dam från Stockholms KK, hade sett Hans färdigheter i Vasaparken i Stockholm. 1943 började framgångarna och han tävlade till att börja med för föreningen Äppelvikens SK. Sitt första SM vann han 1947 och därefter tog han ytterligare 10 SM-guld i rad, först tävlandes för AIK från 1948 fram till 1952, för att sedan tävla för SASK.

 

Från 1960 och framåt var Hans en uppskattad tränare i främst Djurgårdens IF, men också i många andra av Stockholmsdistriktets klubbar. Genom åren förde han konståkare till goda placeringar i SM och i internationella tävlingar.  Han var tidvis landslagstränare och många gånger kursledare. Han grundade även svensk konståknings Tränarförening.

Publicerad: 2016-10-31

Senast uppdaterad: 2016-10-31

Samarbetspartners

Sponsorer