Gå till innehåll
Svenska Konståkningsförbundet
Svenska Konståkningsförbundet

Nya stjärntävlingar lyfter alla tävlande till att bli bättre konståkare

Inför årets säsong har Stjärntävlingarna vidareutvecklats. Det nya, moderna bedömningssättet har tagits fram för att ge alla åkare en mer rättvis och individuell bedömning samt större möjlighet att följa sin egen utveckling.

Så hur funkar det?

 

Hittills har Stjärntävlingar bedömts genom så kallad majoritetsplacering som liknar det gamla 6.0-systemet som användes innan nuvarande bedömningssystem infördes för ca 10 år sedan. 6.0-systemet är ett förlegat system där åkare jämförs med varandra i en så kallad relativ skala och Svenska Konståkningsförbundet utbildar inte längre i 6.0-systemet.  När 6.0-principerna har tillämpats på stjärntävlingar har de senaste åren resultaten  uppfattats som slumpartade, orättvisa och i vissa fall oförståeliga. Placering och rangordning av de yngsta åkarna som precis påbörjat sin tävlingsbana (Miniorer och Ungdom 13), lägger även onödig press på unga åkare och kan skapa olust. Därför har Stjärntävlingarna inför årets säsong förändrats och förbättrats för att minska att barn känner sig utanför eller ledsna över att inte hamna på prispallen i början av sitt konståkningsliv.

 

Istället för att rangordnas bedöms varje åkare istället helt individuellt i en absolut bedömning som i högre grad liknar nuvarande ISU Judging System. Ett bedömarteam ger åkarna utvecklande kommentarer för att barnen ska bli bättre på konståkning utifrån sin egen nivå. I de yngre klasserna (Minior och Ungdom 13) får åkaren fem kommentarer kring vad de gjorde bäst på den aktuella tävlingen och tre kommentarer om vad de kan öva på till nästa gång. I de äldre klasserna (Ungdom 15, Junior och Senior) bedöms ett antal tekniska element och programkomponenter  med stjärnor på en skala 1-5, vilket kompletteras med en utvecklande kommentar från bedömarteamet.

 

Efter åket får varje åkare sitt utvärderingsprotokoll utskrivet och kan ta med sig det hem. Ingen placeringsbedömning görs för Miniorer och Ungdom 13.  I de äldre klasserna får som tidigare  halva startfältet individuella placeringar och resterande startfält delar plats. Dock sker ingen prisutdelning i traditionell form kopplad till varken rangordning, resultat eller individuella utvärderingar för någon åldersklass på vare sig Klubb- eller Stjärntävlingar.  Istället kan varje arrangörsförening välja att genomföra en mini-uppvisning, gruppfotografering, isdisco, eller andra gemensamma och inkluderande avslutningar på tävlingsdagen. Bara fantasin sätter gränser här. Varför inte låta ungdomarna i den arrangerande föreningen själva planera och genomföra avslutningen?

 

 

Konståkningen är långt ifrån den första idrotten att förändra sina tävlingsformer för att bli mer formativa, som det kallas. En formativ bedömning kan betraktas som ett redskap för lärande både för åkare och för tränare och syftar till att skapa ett träningsklimat som präglas av ”jag kan, vill och vågar”. Ishockey, fotboll, rugby, basket, danssport och gymnastik är bara några av de idrotter som gjort liknande förändringar. Bakgrunden är bl a att skapa tävlingsformer där alla och inte bara ett fåtal individer lyfts fram för sina insatser, samt att svensk idrott har enats om en gemensam strategi där vi tillsammans ska jobba för att barn och ungdomar väljer att idrotta så länge som möjligt i våra föreningar. 

–  Vi behöver ställa oss frågan om det är viktigare att barnet är bättre än andra än att det fokuserar på sin egen utveckling? Om vi kan hjälpa våra barn att jämföra sig med sig själv i högre utsträckning kommer det vara enklare att uppleva positiva känslor och tankar kopplade till i det här sammanhanget konståkning. Det gäller alla idrotter, säger Anders Wahlström Ansvarig för barn- och ungdomsidrott på Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna.

Rangordning och jämförande poängbedömning för yngre åkare styr föreningar och tränare mot fokus på resultat när vi istället måste ha fokus på att utbilda de aktiva. Det bidrar också till att vi mäter vår kompetens som ledare med fel måttstock. Vi kan ha gjort ett bättre åk som enskild åkare eller som synkrolag i en tävling där vi hamnar långt ner i resultatlistan än i en tävling där vi hamnade överst på pallen.

I det för säsongen nya, vidareutvecklade tävlingssystemet är alla vinnare. Tävlingsmomentet finns fortsatt kvar med skillnaden att man tävlar med sig själv och den egna prestationen. Genom att skapa en känsla av kompetens hos våra åkare bygger vi en bra grund för en lång konståkningskarriär och får fler åkare att stanna kvar inom vår idrott längre upp i åldrarna.

 

Vi ser fram emot en utvecklande och spännande säsong med de nya Stjärntävlingsreglerna, med glädje, glöd och gemenskap både på och utanför isen – för alla deltagare!

 

Läs mer om det nya bedömningssystemet i Stjärntävlingar i denna PDF. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Publicerad: 2016-09-21

Senast uppdaterad: 2016-09-21

Samarbetspartners

Sponsorer