Gå till innehåll
Svenska Konståkningsförbundet
Svenska Konståkningsförbundet

Premiär för konståkare på Special Olympic Games

Helgen 3-5 juni tävlar sex ungdomar från Särskolan i Borås (Erikslundskolan) i konståkning under Special Olympic Games i Göteborg. En nationell tävling för ungdomar och vuxna med utvecklingsstörning. För första gången är konståkningen med på programmet och är en av åtta (8) idrotter. Evenemanget omfattar inte mindre än 700 deltagare totalt.

Ungdomarna har tränat under ledning av syskonparet Anna Ivedal och Jonas Liljeqvist, Borås Konståkningsklubb. Träningen ingår i en satsning under namnet Jämlik Ishall, som drivs av Svenska Konståkningsförbundet med medel från Allmänna Arvsfonden. Målet är att få in fler barn och ungdomar med funktionsnedsättning i konståkningen.

Nu är det dags för examen. Konståkningen är en av åtta idrotter som finns på programmet i Special Olympic Games i Göteborg. Borås KK skickar sex åkare från Särskolan till Angereds ishall. Tre av dem får dessutom huvudrollen i en filmsatsning som projektet Jämlik Ishall gör: en miniserie i tre avsnitt för webben där vi får följa ungdomarna Linn Sjöberg, 13, Ronja Thool, 15, och Alexander Salmi, 14, på deras resa från ishallen i Borås till tävlingen i Göteborg – deras första tävling i livet.

För en tjuvkik på filmen, klicka här. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

En som håller en extra tumme för ungdomarna är Viktoria Helgesson, till nyligen landslagsåkare med meriter från EM, VM och OS. Hon fungerar som ambassadör för projektet Jämlik Ishall och har även tränat ungdomarna i Borås vid ett par tillfällen – senast torsdagen den 19 maj, vilket också var det sista träningspasset före tävlingen. 

- Det kommer att gå bra för alla tre i tävlingen, och även deras kamrater. De har tränat hårt och är starka personligheter. Jag är ambassadör för projektet för att det är viktigt att alla får chansen att komma ut på isen och uppleva hur roligt det är med konståkning, precis som jag fått möjlighet att göra, säger Viktoria Helgesson som numera satsar på en karriär som tränare.

 

Tävlingsfakta:

Datum:

Lördagen den 4 juni
Tid:Kl 13.00 – 15.00
Plats:Angereds Arena, Göteborg
Tävlingsformat:Stjärntävling
Tävlingsledare:Anna Tjernström, Svenska Konståkningsförbundet

Välkommen att följa tävlingen på plats. Gratis entré!

Publicerad: 2016-06-01

Senast uppdaterad: 2016-06-07

Samarbetspartners

Sponsorer