Gå till innehåll
Svenska Konståkningsförbundet
Svenska Konståkningsförbundet

Steget från junior till senior – internationellt tränarseminarium i Finland

Två i landslagsledarteamet samt en landslagsåkare finns på plats i Vierumäki, Finland, när Finska Konståkningsförbundet bjuder in till internationellt tränarseminarium med fokus på utvecklingen från junior till senior på internationell toppnivå.

Mellan 2001 och 2003 och mellan 2010-2013 finansierade Internationella Skridskounionen (ISU) ett Nordiskt utvecklingsprojekt. Målsättningen för projektet var att utveckla och förbereda unga talanger för tävling på den internationella arenan. Stort fokus låg på utbildning för tränarna till de uttagna åkarna. Några av åkarna som deltog i projektets första omgång var finska Laura Lepistö och Kiira Korpi samt svenska Viktoria Helgesson. Då var de unga talanger och 10 år senare tillhörde de världseliten.  Talangerna från 2010-2013 debuterar nu på såväl junior- som seniornivå.

Utvecklingsprojektet blev mycket lyckat och som ett led i att följa upp detta fokuserar man nu på en av de mest utmanande perioderna i en konståkares utveckling – steget från junior till senior. Med Finska Konståkningsförbundet som värd bjuds tränare till åkare på ISU-tävlingar, samt åkare på ISU-tävlingar in till fyra dagars utbildning i Vierumäki, Finland. Teoripass, ispass, fyspass och öppna forum står på schemat. Ett gediget föreläsarteam finns på plats, innehållandes bland andra amerikanske Jason Browns tränare,  Kori Ade, samt ryskan Alena Leonovas tränare, Evgeni Rucavicin.


Svenska deltagare på Nordic Development 2 är landslagstränarna Susanne Olsson, Mörrums KK, och Lina Landgren, Solna K, samt landslagsåkaren Matilda Algotsson.

Publicerad: 2016-05-10

Senast uppdaterad: 2016-06-07

Samarbetspartners

Sponsorer