Gå till innehåll
Svenska Konståkningsförbundet
Svenska Konståkningsförbundet

Konståkning störst bland flickor

Svensk konståkning växer! Allt fler börjar åka konståkning och idrotten ökar i popularitet i hela landet, särskilt hos flickor.

Svensk konståkning har mellan 2004 och 2014 vuxit med 34%. Allt fler vill lära sig åka skridskor i landets föreningar. Enligt statistik som nyhetsbyrån Siren sammanställt utifrån Riksidrottsförbundets siffror är konståkning i särklass den vinteridrott som är mest populär bland flickor i hela landet.

Västernorrland är inget undantag och i länet är konståkning den enskilt största vinteridrotten bland flickor. SVT Västernorrland besökte Sundsvalls KK under en träning för att prata om det ökade intresset för konståkning och framtiden. För att se reportaget http://www.svt.se/nyheter/lokalt/vasternorrland/konstakning-storst-bland-tjejer Länk till annan webbplats.

Svenska Konståkningsförbundets Generalsekreterare, Malin Jarl, kommenterar tillväxten inom svensk konståkning: 
- Vi är naturligtvis både glada och stolta över att svensk konståkning växer så det knakar! Våra sportsliga framgångar internationellt, lyckade mästerskap på hemmaplan och duktiga konståkningsföreningar runt om i landet har stor del i denna positiva utveckling. Vem vill inte vara med i ett sammanhang där man känner, och möts, av glädje, glöd och gemenskap samtidigt som man får utöva en härlig idrott?- Att vår idrott är populär bland tjejer vet vi, men det finns även många killar som åker. Vi vill förstås att ännu fler killar ska upptäcka konståkning, denna oerhört komplexa idrott som av många anses som en av de absolut tuffaste man kan utöva, berättar Malin och fortsätter:

- Många föreningar samarbetar med ishockeyklubbar när det är dags för isshower, något som brukar vara ett mycket uppskattat inslag av alla inblandade. Då får hockeykillarna prova på att vara konståkare ett par veckor och det är inte särskilt många som är så kaxiga efter några pass med konståkningsmoment.

Svenska Konståkningsförbundet jobbar på olika sätt med att fler pojkar ska få upp ögonen för konståkning. Malin ger ett par exempel på centrala insatser:

- Vi ger till exempel ekonomiskt stöd till föreningar som vill starta upp renodlade pojkgrupper, vi arrangerar centrala pojksammandrag för de killar som redan är inbitna konståkare och vi försöker även samla killarna på samma tävlingar under säsongen så de får träffas så ofta som möjligt. Killarna är många gånger rätt ensamma i sina föreningar och ibland är det skönt att få hänga enbart med andra konståkande killar.

Publicerad: 2016-04-15

Senast uppdaterad: 2016-06-07

Samarbetspartners

Sponsorer